Viquiprojecte:Bioinformàtica/Admissibilitat de biografies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

A continuació es descriuen alguns punts addicionals per ajudar a decidir sobre la idoneïtat d'inclusió d'articles de persones de l'àmbit científic o acadèmic. No és una ciència exacta, però si es compleixen 2 o més, normalment n'assumirien la inclusió.

  • Es troba en un registre d'autoritat:
    • En el cas d'acadèmiques o científiques dones, un bon criteri seria si es troba a la base de dades d'investigadores de prestigi Academia-net. Si hi és, tindria molts punts per a ser inclosa a la Viquipèdia.
    • Es troba en altres registres d'autoritat. A part de l'anterior recurs, a nivell català cal destacar el Cantic de la Biblioteca Nacional de Catalunya. A nivell internacional tenim el VIAF, que inclou el primer.
    • Que un investigador tingui un ID d'ORCID NO seria un punt a favor d'admissibilitat, perquè qualsevol investigador en pot tenir. A diferència d'aparèixer al CANTIC, p. ex., on ha pogut haver-hi una feina de curació i selecció d'un bibliotecari d'un organisme d'àmbit nacional.
    • Tanmateix, si l'investigador té un ORCID o altres identificadors (p. ex., compte de Twitter o de Google Scholar) és bona pràctica afegir-los a Wikidata també.
  • Es fa referència a un mitjà generalista d'àmbit nacional:
    • Si hi ha entrevistes a la persona o mencions notables a diaris de referència (especialment per a un públic no especialitzat). Un incís puntual en un reportatge o notícia (p. ex., del tipus «l'experta en neurofisiologia, Maria XXX, considera que...») podria no ser suficient, excepte si es repeteix acumulativament en el temps o en diferents mitjans.
  • Ha guanyat un premi rellevant a nivell de la comunitat científica a la qual pertany (p. ex., Benjamin Franklin Award), Medalla Narcís Monturiol, Premis Nacionals de Recerca o bé un prou rellevant d'un entorn generalista (p. ex. Premi Creu de Sant Jordi)

Cal recordar que una persona seria notable en un context cultural determinat. Una científica podria considerar-se rellevant en la Viquipèdia en català però no necessàriament en la versió en hongarès o en anglès, per exemple.

Si és dubtosa la inclusió, mentre hi hagi un registre d'autoritat rellevant (com els mencionats anteriorment), es pot valorar incloure la persona en Wikidata sense que calgui forçosament una entrada a una Viquipèdia abans. Llegiu-ne els criteris d'admissibilitat.