Viquiprojecte:Dones Artistes Silenciades

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La presència i contribució de la dona en l'art, la ciència i en el desenvolupament de la humanitat ha estat sempre present. La seua contribució i participació en la construcció del coneixement, és una realitat que ha romàs oculta i relegada a l'oblit al llarg dels segles. En l'actualitat ha emergit una necessitat d'alçar la veu i inspirar un impuls que servei a totes aquestes dones de l'ombra, de manera que puguem mostrar la història des de totes les seues perspectives. Aquesta exclusió, a més de provocar una absència de models femenins, fragilitza la situació social de la dona i accentua les desigualtats, perpetuant el desconeixement de la memòria històrica i una pèrdua de conscienciació social. Les dones queden desproveïdes de la seua memòria del passat, afeblint els seus recursos i condiciona la identitat de generacions futures. Hui dia, les nostres alumnes segueixen sense trobar suficients referents d'èxit on secundar-se on veure's reflectides o representades. Aquesta situació, repetida al llarg dels anys, esbiaixa les possibilitats d'assoliment d'un sector de la societat, al no localitzar models on inspirar-se. Pel que el cicle vital del nostre projecte desenvolupa una reflexió objectiva i imparcial que fuig de discursos radicals i part que la base que un currículum escolar del s. XXI ha d'oferir una visió més equilibrada amb la diversitat de gènere i esmorteir la diferència estadística, entre referents femenins i masculins, que existeix encara en els manuals didàctics i dins del currículum escolar. D'aquesta manera, les eines generades seran útils per a tots aquells docents o investigadors que vulguen abordar reflexions artístiques basades en discursos femenins o amb perspectives “genderless”. En aquesta investigació tenim com a objectiu bandejar la imatge de la dona com a simples espectadores ocupades del benestar familiar i contribuir a l'enriquiment del nostre programa didàctic que encara roman esbiaixat i incomplet i normalitza un element de marginació que fomenta l'ordre social excloent. A aquest efecte, dissenyem un projecte pedagògic realista que supera la bretxa de gènere i, canvia el paisatge educatiu a través de la visibilització de la trajectòria i obra professional de dones del passat. Contribuint a la formació de referents que ajudaran els estudiants a entendre millor el present i intervindre de manera òptima en el seu futur.

Destinació[modifica]

El Viquiprojecte educatiu: "DAS" es realitzarà amb un grup de 2n d'ESO d'alumnat amb edats compreses entre 13 i 14 anys, des de l'assignatura d'Educació Plàstica i Visual. En un centre de la Comunitat Valenciana de la provincia de Alacant i localitzat en Elx: L'IES Torrellano.

Competències[modifica]

Amb el projecte es treballarà les següents competències: Competència social i cívica, competència digital, competència en comunicació lingüística, competència d'aprendre a aprendre, competència digital, competència en consciència i expressió cultural, competència en sentit de la iniciativa i esperit emprenedor.

Continguts[modifica]

El projecte "DAS" és una recerca innovadora que pretén conscienciar sobre la igualtat de gènere, mitjançant una activitat curricular transformadora. Aquest projecte te com repte donar visibilitat a figures artístiques femenines del àrea mediterrània, nascudes des de l'antiguitat fins al 1945, de diferents àmbits de l'art: pintura, escultura, gravat, disseny, arquitectura, il·lustració, etc. la obra i trajectòria de les quals ha caigut en l'oblit o ha estat silenciada al llarg de la història. Aquest període l'hem establit perquè considerem que va ser un canvi social i artístic important i assenyala el camí per abordar futures investigacions, centrades en l'avantguarda, l'art contemporani o la postmodernitat. El projecte està pensat per dur-lo a terme al largo de differents cursos escolars, tot i que estarà en revisió i actualització constant. Aquesta proposta, en primer lloc, desenvolupa una aposta per l'educació formal dissenyant una metodologia renovadora, que pretén que les/els alumnes puguen crear els seus propis articles a Vikipèdia, contribuint a la creación d'una base de dades fiable sobre les dones en l'art a Valencia, Alacant, Castelló i Catalunya. Això comportarà l'actualització de pàgines i la creació d'articles inèdits a la Viquipèdia amb continguts bibliogràfic seleccionat i aconseguits durant el desenvolupament del projecte.

Objectius[modifica]

  • Projectar l'acció didàctica xarxa, establint un treball de recerca de camp dut a terme per alumnes d'entre 12 i 18 anys, amb l'aplicació d'eines digitals que tenen al seu abast.
  • Creació d'espais inclusius, desenvolupats a través de vikipèdia on els estudiants normalitcen el concepte diIgualtat entre homes i dones, respectant les similituds i les diferències. De manera que es propiciï un canvi de paradigma prosocial i d'inclusió real mitjançant propostes integradores.
  • Contribuir a la innovació social i educativa plantejant el concepte d'aula activa que dissenya l'espai d'aprenentatge com a laboratoris de recerca i contribueix a la creació de nous entorns d'aprenentatge en xarxa mitjançant la gestió de noves praxis educatives.
  • Generació de nou contingut d'investigació publicat a Vikipèdia, a través de la informació inèdita obtinguda gràcies a la investigació en hemeroteques digitals.
  • Integrar l'ús del les TIC: mòbil, tauletes i ordinadors, dins del currículum escolar, incrementant l'actitud pedagògica favorable cap a l'ús d'aquestes.
  • Mostrar les xarxes socials com a plataformes útils per a la investigació i generació de propostes de transmissió de pensaments igualitaris i no sols com a plataformes d'oci social.
  • Fomentar la investigació en xarxa de diferents tipus de fonts: fiables i fins i tot en xarxes socials, de manera que siguen capaces de contrastar la informació rebuda i analitzar-la críticament, desenvolupant el seu sentit crític i treballant processos mentals de selecció d'informació.
  • Contribuir a omplir els forats de contingut que existeixen en internet gràcies al nostre treball dins de l'aula.
  • Reduir la bretxa de gènere des del centre educatiu
  • Donar autonomia als alumnes perquè incentiven la seua confiança i se senten membres actius de l'engranatge d'una societat.

Metodología[modifica]

El projecte seguirà una metodologia activa on l'alumnat és el motor de la investigació. S'establiran cinc fases d'actuació.

Fase I
  • S'introdueix a l'alumnat dins del projecte, conscienciant-los de la importància del treball que realitzaran.
  • Es distribuirà el treball i se'ls ensenyarà a buscar fonts fiables en internet i altres mitjans. Com contrastar la informació i triar les més adequades.
FASE II
  • L'alumnat rebrà nocions d'edició i funcionament de la plataforma Viquièdia per part de professionals per a fer-los el procés d'entrada el més fàcil possible.
FASE III
  • Cerca de fonts d'interés enciclopèdic.
  • Elaboració d'una línia del temps.
FASE IV
  • Redacció de l'article en Viquièdia.
FASE V
  • Revisió i publicació dels articles

Distribució temporal[modifica]

El projecte es durà a terme en la Tercera Avaluació. Es destinaran 7 sessions. Tenint en compte que el curs de 2n d'ESO compta amb 2 sessions de 55 minuts a la setmana. El projecte es desenvoluparà tant a casa com dins de l'aula.

1a Sessió: Informativa, explicació de procés de treball i importància del projecte. Mètodes d'investigació en línia i contrastat d'informació.

  Lloc: Aula del grup

2a Sessió: Cerca d'informació.

Lloc: Aula d'informàtica.

3a Sessió: Cerca d'informació.

  Lloc: Aula d'informàtica.

4a Sessió: Introducció a l'edició en Viquièdia.

  Lloc: Aula del grup.

5a Sessió: Edició article en Viquièdia.

  Lloc: Aula d'informàtica.

6a Sessió: Edició article en Viquièdia.

  Lloc: Aula d'informàtica.

7a Sessió: Correcció d'errades

  Lloc: Aula d'informàtica.

8a Sessió: Posada en comú i tancament del projecte.

  Lloc: Sala d'usos múltiples.

Evaluació[modifica]

En l'avaluació tindrem en compte la implicació de l'alumnat, els processos de cerca d'informació, elaboració de l'article final. Els mètodes d'avaluació utilitzats serà la "Diana de valors". L'alumnat realitzarà a més una autoavaluació del seu treball i del projecte a través d'un qüestionari final per a la recogida de dades.

Protecció de dades del menors[modifica]

El disseny del projecte vetlarà en tot moment per la protecció de dades del menor i el seu dret a la intimitet. Per a tal fi, l'alumnat implicat en el Vikiprojecte serà assignat amb un codi identificatiu que preservarà l'anonimat del menor durant tot el procés. Només l'alumnat autoritzat per la seua mare/pare/tutor legal podran accedir a les plataforma amb el seu email o amb l'email d'un adult legal, membre de la seua família. En cas contrari, l'accés a la plataforma Vikipèdia es farà de manera anònima sense establir un email identificatiu, només constant l'adreça IP de l'ordinador del centre. El qüestionari final es realitzarà a casa acompanyat de la mare/pare/tutor legal. S'accedirà a tota la informació a través de les plataforma oficial de la Comunitat Valenciana: AULES

Artistes[modifica]

VIQUIPROJECTE “DAS” (Dones Artistes Silenciades)
Autoras Ciudad Usuari Estado I Estado II
Mª Luisa Palop Torres Alacant Ampliació
Marisa Pinazo València Creació
Marta Mallié Alacant Creació
Adela Ramos Chápuli de Flaces Valencia Creació
Remedios Peris Pardo Valencia Creació
Antonia Pando Cantó Alacant Creació
María Leandro València Creació
Luisita Albert Requena València Creació
Fernanda Francés Arribas València Traducció
Mari Pepa Dempere Gómez València Creació
Eloisa Garnelo Aparicio València Creació
Rosa Vázquez Bernabeu València Creació
Micaela Ferrer València Traducció
Helena Sorolla García València Ampliació
Jacinta Gil Roncalés València Traducció Ampliació
Amparo Palacios de Escrivá Catalunya Creació
Isabel Pascual Abad Francés Alacant Traducció Ampliació
Pilar Alonso Montero Catalunya Creació
María Notario y Merino València Creació
Carmen Peregrina Querol València Creació
Lola Morote València Creació
Carmen Sánchez Morant València Creació
Josefina Llácer i Pérez Alacant Creació
Mª Luisa Pérez Rodríguez Alacant Creació
Maria Luisa Orozco Alacant Creació
Matilde Coromina Alacant Creació
Francisca Soler Oliver Alacant Creació
María Labrandero García València Traducció
Matilde Gamarra Alacant Creació
María Mira Montoyo Alacant Creació
Concepción Laporta Albors Alacant Traducció Ampliació
Luisa García Bonet Alacant Creació
María Mira Montoyo Alacant Creació
Amelia Buerro Bellot València Creació
Trinidad Francés y Pascual Alacant Creació
Alma Tapia València Creació