Viquiprojecte:Fonaments Tecnològics de l'e-learning 2020-21 (I)Grup 6

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Integrants del grup i tema[modifica]

A continuació heu d'indicar els quatre noms d'usuari que teniu cada membre del grup, perquè puguem controlar les vostres edicions i ajudar-vos. Heu de substituir els usuaris d'exemple amb l'usuari de cada component del grup:

Tema escollit pel grup: eXeLearning


Acords i fases per a l'elaboració d'un article a la Viquipèdia[modifica]

Un cop establert el grup de treball al voltant d'una temàtica d'interès comú, a continuació es mostren les indicacions per a l'establiment explícit d'acords entre els integrants i l'atribució de responsabilitats segons les diferents fases del treball:

  1. Fase d'acords inicials. Distribució del treball entre els participants del grup, establint els rols de cadascú, les tasques a realitzar i la seva temporització. Primer acord sobre els elements de l'article a modificar i / o completar en l'espai de "Taller".
  2. Fase de documentació sobre la temàtica. Inclou l'aprofundiment sobre la temàtica mitjançant una recerca i identificació de fonts rellevants.
  3. Fase d'anàlisi i síntesi individual de la informació de rellevància a ser incorporada en l'article. Aquesta redacció es pot fer de manera privada o directament al "Taller" perquè tots els integrants del grup puguin anar fent un seguiment de l'avanç de l'article.
  4. Fase de publicació al taller de totes les seccions / paràgrafs de l'article acordats per cada un dels participants. S'ha d'utilitzar la "Llista de control" per verificar que es respecten els criteris formals de publicació a la Viquipèdia.
  5. Fase de revisió. Sobre la base d'una versió quasi definitiva de l'article, cada participant del grup ha de realitzar una revisió general per a assegurar que el text respecta una estructura, estil i llenguatge coherents i que els continguts han estat desenvolupats íntegrament. Quan tots els membres del grup hagin revisat i verificat la informació aportada, es podrà emplenar el document “Llista de control”, per a lliurar al docent via correu electrònic amb les explicacions necessàries en cada casella. Amb aquest document, el professor podrà indicar al grup les millores a realitzar abans del lliurament.
  6. Fase de verificació. Quan es realitzin els canvis indicats pel docent i es disposi de la versió definitiva, s'haurà d'escriure novament al professor per a demanar la seva autorització per a publicar.
  7. Fase de publicació. Un cop rebuda l'autorització del professor, es pot procedir a la publicació a Viquipèdia paràgraf a paràgraf, no tot alhora.
Tasca Responsable Setmana 1 Setmana 2 Setmana 3 Setmana 4
Seguiment del treball en grup (monitoritzar i alertar possibles endarreriments) Núria X X X
Realització dels acords inicials tots X
Elements de l'artícle a modificar tots X
Documentació tots de manera individual X X
Anàlisi i síntesi tots de manera individual X X
Publicació al taller tots X
Revisió tots X
Verificació Javi X
Notificació al professor Alícia X
Publicació a Viquipèdia Rodrigo X


eXeLearning[modifica]

eXeLearning
TipusProgramari educatiu Programari lliure
Versió estable2.5 / Febrer 2020
LlicènciaGNU LGPL v2
En catalàSí 
Característiques tècniques
Sistema operatiuMultiplataforma
Equip
Desenvolupador(s)The eXeLearning Development Team
Més informació
Lloc webeXeLearning.net

  1. Història
  2. Característiques
  3. eXeLearning en l'àmbit educatiu
  4. Aplicacions diverses de d'eXeLearning
  5. Nocions bàsiques
  6. Referències
  7. Enllaços externs

eXeLearning és una eina de software lliure que permet la creació i publicació de continguts educatius digitals sense necessitat de tenir coneixements de XML, HTML o HTML5. L'aplicació utilitza processos de producció senzills i compatibles amb la majoria de navegadors i sistemes d’aprenentatge. [1]

Aquesta eina permet desenvolupar pàgines web que inclouen text, imatges, activitats interactives, galeries d’imatges o clips multimèdia. També permet integrar continguts a altres plataformes com vídeos, àudios, pàgines web i d’altres recursos desenvolupats. El principal motiu pel qual es va dissenyar aquesta eina és per facilitar la democratització dels continguts educatius mitjançant Internet i per poder ajudar als docents en la creació i publicació de recursos educatius.[2]

Història[modifica]

El projecte per desenvolupar l'aplicació es va iniciar a Nova Zelanda l’any 2007 i va ser finançat pel govern i coordinat per la Universitat Tecnològica de Auckland i la Universitat Politècnica de Tairawhiti. L'any 2012, l'INTEF (Institut Nacional de Tecnologies educatives i de formació del professorat) va assumir la coordinació del projecte recolzat per diferents empreses i organismes públics. Actualment eXeLearning es manté gràcies a un equip de desenvolupadors i al suport d'un equip de persones voluntàries que creuen en aquesta eina.[3][4]

Al llarg del seu desenvolupament han sorgit diferents versions que han anat modificant i millorant les seves característiques; actualment s’utilitza la versió 2.5 que va ser llançada al febrer del 2020 i permet avaluar des de la pròpia pàgina, realitzar diferents tipus de jocs de preguntes i la traducció en diferents idiomes entre d’altres.[5]

Característiques[modifica]

L'eXeLearning és un programa lliure i obert (llicència GPL2+)[6] disponible per a tots els sistemes operatius i que es caracteritza per possibilitar la creació de continguts educatius d'una manera senzilla i entenedora. Tanmateix, en la seva versió 2.5 s'han afegit un seguit de novetats, millores i correccions d'errades que faciliten i potencien l'ús d'aquesta ferramenta digital.[7]

  • Ofereix un innovador i ampli ventall d'iDevice (bloc de continguts).
  • Apareixen noves icones amb diferents funcions.
  • Afegeix un iDevice per a crear rúbriques d'avaluació i per a ludificar diversos continguts educatius.
  • Possibilita les traduccions completes en diferents idiomes.
  • Corregeix errades a l'hora de guardar diferents tipus de continguts.
  • Corregeix diferents errors referents a la importació i exportació de continguts.

eXeLearning en l'àmbit educatiu[modifica]

L’eina eXeLearning és útil tant en l’educació presencial com en l’educació online donat que ofereix moltíssimes possibilitats en les diferents intervencions educatives.[8]

Ensenyament presencial: eXelearning permet accedir a infinitat de recursos educatius oberts i adaptar-los segons els objectius pedagògics. Això obre grans possibilitats pel fet que redueix en gran quantitat el temps invertit en buscar, seleccionar i elaborar continguts i materials per realitzar les classes. Un cop recopilat aquest material permet obtenir-lo en PDF i crear atractius documents per a entregar a l’alumnat.

Ensenyament on-line: Els materials creats amb eXeLearning poden visualitzar-se i editar-se des de qualsevol navegador web. A més, és una aplicació que es pot utilitzar des de qualsevol sistema operatiu. Cal destacar que permet exposar els recursos en diferents formats, fins i tot els més estranys. I, per finalitzar, tots els materials creats es poden integrar a EVA (entorns virtuals d’aprenentatge) com Moodle.

Aplicacions diverses d'eXeLearning[modifica]

A part de les aplicacions en el món de l’educació, eXeLearning ofereix un gran nombre de recursos com incloure vídeos i animacions, crear arbres de navegació per tal de facilitar la navegació o incloure enquestes multi resposta.

És per això, que, tot i ser un recurs centrat en l’educació, es podria utilitzar en altres àmbits com a l’hora de crear un document instructiu o normatiu d’una empresa o institució.[9]

Nocions bàsiques[modifica]

eXeLearning presenta una interfície senzilla i eficient al mateix temps. Si bé disposa d'una diversitat d'opcions que queden recollides al manual [10] disponible a la seva web oficial,[11] destaquem les més bàsiques:

  • El menú principal és molt simple i fàcilment manejable.
  • La varietat d'estils que presenta permet adaptar el format del projecte a les necessitats del mateix.
  • Mostra claredat visual estructurada del projecte mitjançant un arbre de continguts diferenciat per jerarquies.
  • Es pot treballar amb exelearning mitjançant qualsevol sistema operatiu (Windows, MacOS Linux...) i navegador (per defecte serà el que estigui predeterminat).
  • L'editor de text que utilitza és el TinyMCE, amb molta varietat d'opcions i força intuïtiu al mateix temps. Permet adaptar el format del text segons la necessitat del projecte. A més a més, existeix la possibilitat d'incloure imatges, clips d'àudio o clips de vídeo des de l'emmagatzematge local, així com des d'un punt web mitjançant HTML.
  • Per a desar un projecte, s'utilitza la finestra "Archivo", "Guardar como" i escollir el format adequat segons la finalitat de publicació del projecte. Si el projecte s'ha de publicar a la web, s'utilitza, per exemple, el format HTML o una carpeta autocontinguda.[12] Per a projectes d'ús local, seria adequat un format ZIP. També es pot desar com a fitxer de text pla o com a XLIF, que crea un arxiu .txt i un arxiu .xliff per a la traducció de continguts.
  • A més a més, cap l'opció de desar en format EPUB3, si el projecte va destinat a ser reproduit en e-books.
  • Els formats més utilitzats en el sentit dels projectes educatius són l'IMS (que crea al mateix temps un arxiu ZIP), el SCORM i l'IMS CC.


Referències[modifica]

  1. «eXeLearning Features | eXeLearning.net». [Consulta: 22 octubre 2020].
  2. Cubero Torres, Sergio «Elaboración de contenidos con eXeLearning». , 2008.
  3. «eXe». [Consulta: 23 octubre 2020].
  4. «1.- Introducción a eXeLearning.». [Consulta: 22 octubre 2020].
  5. «ExeLearning 2.5: nuevos iDevices y mejor gestión de archivos | Cedec» (en espanyol europeu). [Consulta: 23 octubre 2020].
  6. «eXeLearning / Caracteristicas». [Consulta: 24 octubre 2020].
  7. «eXeLearning / Novedades». [Consulta: 24 octubre 2020].
  8. «Descubre qué es eXeLearning y cómo puede ayudarte» (en castellà), 05-12-2019. [Consulta: 25 octubre 2020].
  9. «¿Qué podemos hacer con eXeLearning? | Tutorial manual de eXeLearning.net. El nuevo eXeLearning». [Consulta: 25 octubre 2020].
  10. «Tutorial manual de eXeLearning.net. El nuevo eXeLearning». [Consulta: 24 octubre 2020].
  11. «eXeLearning.net, el nou eXeLearning». [Consulta: 24 octubre 2020].
  12. «Sitio web carpeta autocontenida». [Consulta: 24 octubre 2020].

Enllaços externs[modifica]

https://intef.es/

http://formacion.intef.es/pluginfile.php/248012/mod_resource/content/1/historia_y_especificaciones_tcnicas.html

https://exelearning.net/

https://www.tiny.cloud/