Viquiprojecte:PESCAR/argumentari

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El Viquiprojecte PESCAR pretén millorar la qualitat i la diversitat de continguts de la Viquipèdia en català d'una manera lúdica. Aquí s'exposen els objectius del concurs i es responen possibles preguntes sobre els motius d'aquesta organització.

Objectius[modifica]

  • Concurs de llarga durada: Viquipèdies en altres llengües celebren periòdicament concursos de llarga durada, com les Wikicup o els 10k Challenges. A la Viquipèdia en català som coneguts per organitzar diversos concursos tot sovint, però fins el 2017 mai havíem organitzat un concurs que abastés tot un any. La primera edició de PESCAR, sobre història de la humanitat, va demostrar ser tot un èxit.
  • Millorar la qualitat del projecte: Omplint els enllaços vermells relacionats amb un tema s'amplia la informació disponible. Com que el concurs considera l'extensió de cada article i es bonifiquen de manera addicional els articles de qualitat, es premia una feina de llarg termini. D'aquesta manera s'equilibra la part quantitativa del concurs (completar les entrades de la taula) amb la qualitativa. S'animarà a crear de forma voluntària els enllaços que sorgeixin dels articles creats, per tal d'incrementar encara més la cobertura de cada tema. Les entrades seleccionades són articles conceptuals o obres concretes, no biografies, per tal de dotar de context als temes tractats.
  • Incrementar la diversitat: La selecció dels articles té en compte la diversitat des de molts de punts de vista alhora (vegeu preguntes freqüents). El fet que s'estructuri per àrees del coneixement fa que es creïn articles de tots els períodes i àrees geogràfiques, i no solament dels més coneguts o dels més propers en el temps. Apart de la varietat temporal i geogràfica, s'introdueix la varietat temàtica a partir dels sis eixos, per corregir possibles biaixos. Les diferents formes de puntuar fan que cadascú pugui trobar una línia on competir.
  • Fomentar la col·laboració: Cadascú pot ampliar articles aliens per sumar més punts, de forma que es poden establir equips o premiar diferents tipus d'usuari. Igualment, el fet de permetre concursos parcials relacionats ajuda a recollir els interessos de diferents usuaris, que poden liderar projectes en paral·lel al concurs principal.

Preguntes més freqüents[modifica]

  • Per què s'han escollit aquests eixos?
    • Amb els diferents temes de l'acrònim s'assegura una cobertura històrica i geogràfica equilibrada. Així, no es tenen en compte només els grans fets com batalles o similars (tot i que apareixen), sinó que es consideren també aspectes de la vida quotidiana i de diferents aspectes culturals. La majoria d'àrees d'una societat concreta tenen una relació directa amb una de les lletres de l'acrònim PESCAR. Un motiu no menys important és que d'aquesta manera permet la participació d'usuaris amb interessos variats, fet imprescindible en un concurs de llarga durada. Cada viquipedista pot continuar contribuint sobre aquells temes que acostuma a editar però des d'un vessant històric, participant en el concurs global. Pot decidir per tant si centrar-se en un eix, en una època o anar ampliant articles de tota mena. Els diferents perfils viquipedistes poden així concursar sense abandonar la seva pràctica habitual.
  • Com s'han seleccionat els articles?
    • Els articles han de respondre a un dels eixos esmentats i a un àrea del coneixement diferent. El 2017 es va dividir el calendari en edats i el 2018 es farà en àrees geogràfiques. A cada taula d'articles apareixen entrades de subcategories variades. Tot i l'inevitable enfocament etnocèntric, s'han incorporat propostes i suggeriments de continguts diverses al llarg de l'any. També s'han considerat les diferents cultures i comunitats en la selecció prèvia. S'han alternat els articles de context bàsic amb entrades específiques que poden animar a crear altres articles relacionats en el futur. No s'inclouen biografies al concurs per ser categories més treballades habitualment.
  • Per què es pot competir en mesos anteriors anteriors?
    • El concurs és de llarga durada, cada mes surten noves propostes però no s'acaben els temes: es pot reprendre un article d'un mes anterior, continuar una entrada aliena passada o complementar enllaços que tinguin relació amb articles ja millorats.
  • Es poden incloure més articles?
    • No es poden incloure articles addicionals a la llista però sí es poden muntar concursos que tinguin a veure amb el període que s'estigui treballant en aquell moment. Si el concurs és aprovat per l'organització, com a col·laborador de PESCAR, tots els seus articles comptaran per als premis globals corresponents. S'anima igualment a omplir de contingut els diferents vermells que sorgeixin dels articles seleccionats i a escriure sobre temes relacionats amb aquestes taules. No cal oblidar que el concurs és una eina però l'objectiu és millorar la qualitat del projecte i corregir els biaixos que pot contenir. Per tant es fomentarà que els usuaris creïn o ampliïn entrades dels diferents períodes fora de concurs.