Viquiprojecte:Política de doctrina d'exempció/Cobertes i portades

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Anàlisi de l'adequació de les imatges de cobertes i portades a la política Viquipèdia:Continguts no lliures, i resolució de les actuacions a emprendre. Són les que tenen les plantilles:

Justificació d'exempció[modifica]

Una coberta d'un llibre, CD, DVD, joc, etc, és la identitat del producte. És l'aspecte visual en el mercat i en els mitjans de comunicació per a la seva identificació, normalment àmpliament difós per a la seva promoció. Aquesta difusió no implica que s'hagin alliberat els drets.

En cas que no sigui una imatge creada pel propi usuari, sinó una còpia trobada a la xarxa, cal considerar també els drets del propietari del fitxer.

Situació jurídica[modifica]

En tant que obres comercials el dret d'explotació sol ser de l'editor però normalment l'autor de la coberta no és el mateix que l'autor de l'obra. La coberta d'un llibre o la portada d'un àlbum és propietat de l'artista o dissenyador mentre que la propietat literària o musical és de l'autor de l'obra. Com que són drets independents no es pot parlar d'una obra composta i no es pot aplicar el dret de citació d'una obra sobre l'altra.

L'al·legació d'ús legítim només és aplicable per autors acollits a la jurisdicció nord-americana.

Risc jurídic[modifica]

La finalitat d'una coberta és la de ser reproduïda per a la publicitat de l'obra amb un ús conforme a la voluntat manifesta del titular dels drets. Això no suposa un permís per a qualsevol ús i pot limitar la llibertat de la Viquipèdia especialment si se'n fan comentaris crítics que el propietari no consideri convenients.

En el cas de cobertes de CD, DVD o jocs, existeix el risc d'afavorir còpies pirates i competència deslleial amb la creació d'obres derivades. El perjudici és improbable si es pren la precaució de carregar còpies en baixa resolució.

En el cas de revistes, pot ser que en portada s'incloguin fotografies de tercers amb drets d'autor.

És improbable causar perjudici al posseïdor dels drets de la coberta. Normalment l'autor cobra per la realització del treball, no en funció de les vendes realitzades, i cedeix els drets d'explotació a l'editorial. Ans al contrari, se li fa publicitat.

Podria existir un perjudici i una violació dels drets exclusius de difusió en cas que la imatge de la coberta sigui negociada amb empreses dedicades a la venda en línia, per exemple Amazon. En aquest cas es incórrer en una competència deslleial.

Alternatives[modifica]

  • Ús promocional i no comercial, citant explícitament l'autor del disseny de la coberta, a més de l'editor i de l'autor de l'obra.
  • Acceptable a títol de citació o d'ús legítim només en articles que parlin sobre la coberta o la portada.
  • Demanar sistemàticament autorització, avenint-se a les restriccions raonables del titular dels drets.
  • No acceptable.

Vegeu també[modifica]