Vés al contingut

Viquiprojecte Discussió:Viquifabricació/Arxiu 1

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Viquiprojecte

Control de qualitat

S’entén per control de qualitat el conjunt de programes, tècniques i accions que es realitzen , ja siguin a través d’anàlisis, tests o altres eines de control disponibles per tal de detectar errors existents en productes, processos o serveis. Un cop recollida tota la informació possible, el control de qualitat es basa en l’anàlisi i interpretació de grans quantitats de dades per assegurar que els productes o serveis finals estiguin dissenyats i es produeixin per tal de satisfer o excedir els requisits i especificacions demandades pels clients. Alhora de controlar la qualitat d’un producte, es duen a terme inspeccions i proves a partir d’una mostra significativa de la producció, a partir d’aquí se n’extreuen conclusions. Els productes que no compleixen amb les especificacions requerides són apartats del procés productiu tot i que existeix l’ opció de corregir els possibles defectes de fabricació. Per entendre la importància de la qualitat cal entendre que la qualitat ha de cobrir unes necessitats i expectatives. La qualitat és adient quan respon a les necessitats del client. A partir del moment en que l’oferta supera la demanda, es quan el terme qualitat pren protagonisme davant la producció ja que el client té on escollir. Per assegurar aquest grau de qualitat desitjat existeixen una sèrie d’elements o eines com serien les normes ISO 9001. Aquestes normes ISO són models que davant de situacions especifiques exigeixen una sèrie de condicions lligades a un sistema de qualitat.

Història recent

L’evolució històrica del control de la gestió de la qualitat comença a partir de la inspecció del producte un cop fabricat. Es en aquest moment quan el concepte de qualitat és ,és més ampli ja que consisteix en aplicar-lo e més entitats (processos,organització) i tenir en compte més necessitats. Cal destacar que avui en dia la qualitat ja no només es cerca quan la peça està fabricada, sinó que tot el sistema de producció està encarat a obtenir un grau elevat de qualitat- El Control estadístic de la qualitat va adquirir un paper clau en els processos de fabricació a partir de la dècada dels 80. Es proposava un procés de millora continua, a partir de l’estandardització de processos es garantía una qualitat elevada i conseqüentment s’augmentava la productivitat.


Taula Resum de l’evolució de la qualitat Any i Fita

1956 Armand Feigenbaum crea el Control de la Qualitat Total.

1979 Philip Crosby publica la teoria de zero defectes, las 5S i els seus 14 passos.

1980 Walter A. Shewhart publica el control estadístic de processos.

1986 William Edwards Deming va més enllà de les idees de Shewhart a partir del concepte de Qualitat Total de Processos

Kaizen:  implantació de la Millora Continua

1985 Juran presenta la idea de la trilogia de la qualitat i el concepte de costos de qualitat

1985 Kaoru Ishikawa: la enginyeria de processos, les set eines 7 estadístiques i els cercles de qualitat

1988 Shigeru Misuno: el control de qualitat en la globalitat de la empresa (CWQC).

1990 Administració per Qualitat Total (TQM); ús de mètodes avançats como Sis Sigma.


Cal anomenar l’operació d’autocontrol, que consisteix en que els propis operaris que fabriquen les peces són els responsables de que aquestes siguin correctes. L’autocontrol és un mecanisme de millora de qualitat a baix cost que redueix la verificació final del productes.

No implica disposar de personal especialitzat  però sí amb una mínima formació.

Alhora amb l’autocontrol es motiva l’operari donant-li una major responsabilitat dins del procés productiu

Bibliografia Tecnologías de Fabricación. Teoría y Problemas. Autor: Joan Vivancos

http://ca.wikipedia.org/wiki/Control_de_qualitat

http://es.wikipedia.org/wiki/Calidad

http://www.monografias.com/trabajos11/conge/conge.shtml

http://www.degerencia.com/tema/calidad

http://www.gestiopolis.com/dirgp/adm/calidad.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Quality