Vés al contingut

Viquiprojecte Discussió:Trobada d'Estratègia 2020/Difusió/Punt 10

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.

Sobre aquest tauler

TaronjaSatsuma (discussiócontribucions)

Impacte provoca disagreement. A més, hi ha editors que no veuen com esta recomanació es relaciona amb les altres. La recomanació va dirigida a lectors, però hauríem de mirar com “impactar” a editors… o a nous editors.

Problemes:

1- Li diu als editors els que han de fer, la qual cosa és mala idea, perquè els editors fan el que volen, que per alguna cosa són voluntaris.
2-Reflexions sobre combatre fake news: la idea és bona, en el sentit que estem en un projecte per a informar. Hi ha diversos problemes potencials, com puga ser que en un moment donat ens centrem en un tema d’actualitat (impeachment Trump) i a la setmana ens n’oblidem. Problemes de recentisme, problemes d’acabar editar seguint l’agenda de determinats “poders” o interessos. Oposició total al risc de “contractar” o primar a gent per a que edite de temes (ex. Ucraïna) en idiomes on no hi ha gent que hi edite sobre això (ex. quants especialistes en Orient Mitjà editen en coreà?). Una alternativa seria trobar partnerships que siguen capaces d’oferir material (ex. museus per a parlar d’Àsia o departament universitaris per a parlar de la Grip de Wuhan).
3- Ni WMF ni afiliats tenen control editorial sobre els projectes: ¿Com collons fem per a fer viable la recomanació si el control editorial el decideixen les comunitats?

Traslladant una visió generalment acceptada: “La wmf NO POT incidir en continguts més que cap altre usuari o grup, ..., no vull que em creïn articles per impacte dels temes de moda ... o canviïn polítiques per poder fer articles impactants, no som un diari ni una xarxa social”...

4- Pors de paid editing, que per cert, és incompatible amb la normativa actual si no es visibiliza explícitament, i por que si des de WMF o afiliats es promociona el paid-editing en certs contextos, puga vindre la coca-cola i, de manera transparent i legal, fer el mateix. O una agència de comunicació. [Més a banda el tema dels bous i la incapacitat d’aclarir si estaven rebent diners per editar Viquipèdia o no, tot i que se n’ix de les recomanacions: qui controla les edicions il·legítimes?].


Possibles punts a favor: 1- En el context català, i en Pla Estratègic d’Amical, hi ha un esment explícit a augmentar el número de visites als projectes en català, la qual cosa és treballar en la línia de l’impacte. Tenim projectes (a desenvolupar) per a fer partnerships amb altres entitats per a promoure la configuració de sistemes en la nostra llengua, etc… és un model des de la base, però és un exemple de com els viquimedistes poden treballar en la línia de l’impacte. (a més, tenim l’experiència de crear articles “populistes”, com els de Youtubers, que també parteixen de la mateixa filosofia de generar visites i enfocar-se en el que demanden els lectors).

I sí, quan parle de Youtubers em referisc a impacte en la franja d’editors joves que, a nivell global, no estem renovant com toca i que al document no es tracta. I sé que per “impacte” no ens referim a Youtubers. Però en té.

Resposta a «Tema 10»
Cap més tema anterior