Vistabella (la Secuita)

(S'ha redirigit des de: Vistabella (Tarragona))
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Vistabella
Imatge
Dades
TipusEntitat singular de població Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xiii-XX
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Altitud170 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativala Secuita (Tarragonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióVistabella. La Secuita (Tarragonès)
Map
 41° 12′ 34″ N, 1° 15′ 55″ E / 41.209522°N,1.265143°E / 41.209522; 1.265143
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC12367 Modifica el valor a Wikidata

Vistabella (o Vistabella del Camp) és un poble de 149 habitants (INE 2009) situat al NE del municipi de la Secuita, a la comarca del Tarragonès. El nucli antic de la població està protegit com a bé cultural d'interès local.

Nucli antic[modifica]

El nucli antic de Vistabella està format per tres carrers paral·lels: el de Verdaguer i de la Germanor (abans un de sol anomenat de la Bassa), el de Sant Bartomeu i el Major, amb una font al sector nord i la plaça de l'Església modernista de Josep Maria Jujol al sud, que s'anomena Sagrat Cor de Jesús de Vistabella. Aquest nucli és rectangular i compacte amb carrers estrets.[1] En cada extrem d'aquest nucli hi ha un eixamplament. Al sud hi ha dos carrers paral·lels que forma una urbanització al llarg d'un camí pròpia de finals del segle xix. A l'oest hi ha un altre eixamplament al llarg del camí que va de la Secuita a les Gunyoles, ara dit carrer Nou, que es va fer a finals del segle xx.[1]

Història[modifica]

Església del Sagrat Cor de Jesús de Vistabella

Vistabella formava part, inicialment, de les terres que l'arquebisbe Oleguer confià a Robert Bordet, el qual les confià a Guillem de Claramunt perquè les repoblés. A finals del segle xiii, monestir de Santes Creus tenia certs drets sobre la quadra de Vistabella però els compartia amb l'arquebisbe de Tarragona.[1] Eclesiàsticament, Vistabella sempre va dependre de l'església del Codony, fins que l'any 1917 es va construir l'actual temple parroquial. Políticament sempre va estar lligada a la Secuita.[1]

Societat[modifica]

Vistabella celebra la festa major d'estiu el dia de Sant Bartomeu (24 d'agost) i, anys enrere, celebrava també la d'hivern el dia 6 de gener, festivitat de Reis. Cada any per la festa major se celebra el Campionat de tennis taula al Casal Jujol que atreu a molts participants d'altres pobles propers que competeixen per obtindre el desitjat trofeu que els portarà al camí de la gloria. Els seus habitants s'anomenen vistabellencs.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Vistabella». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 31 agost 2015].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vistabella
  • «Vistabella». Mapa de recursos culturals. Diputació de Tarragona.