Xahriyar II ibn Xarwin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaXahriyar II ibn Xarwin

Shahriyar II ibn Sharwin fou ispahbad bawàndida de Tabaristan. Va succeir al seu pare Sharwin II ibn Rustam vers el 930 o 931.

Després de l'ensorrament del domini zaydita alida al Tabaristan, l'ispahbad bawàndida es va embolicar en el conflicte entre els buwàyhides i els ziyàrides pel domini del territori: el ziyàrida Wushmgir estava casat amb una germana de Sharwin II i el 943 quan fou expulsat de Rayy pel buwàyhida Rukn al-Dawla, es va refugiar amb el seu parent Shahriyar II a Shahriarkuh.

El 947/948 el buwàyhida Rukn al-Dawla va conquerir Tabaristan i Shahriyar se li va haver de sotmetre personalment però en realitat romania lleial a Wushmgir i als samànides i el 964 fou enderrocat pel seu germà Rustam ibn Sharwin (Rustam II) amb suport buwàyhida; va fugir a territori samànida i el 968 era a Gurgan amb un exèrcit samànida que avançava contra Rukn al-Dawla; és la darrera vegada que és esmentat i potser va morir en la campanya. El poder el tenia Rustam II que tenia el suport dels buwàyhides, el qual va encunyar monedes a Firim entre el 964 i 979 en totes les quals el seu senyor buwàyhida és reconegut i per les quals se sap també que era xiïta; fou el pare (o avi) de Sayyeda, l'esposa del buwàyhida Fakhr al-Dawla, que a la mort d'aquest fou regent a Rayy en nom del fill menor d'edat Majd al-Dawla.