Xancla

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Xancles

La xancla és una sabatilla composta de sola i d'una empenya en forma de tira que deixa les puntes dels dits a l'aire; es duu sempre a retaló. És calçat d'estiu, concebut per a facilitar la transpiració del peu, i és d'ús tant interior com exterior; se'n duen sovint a la platja i a la piscina, alternativament a les xancletes.

El diccionari normatiu no recull aquesta accepció de xancla,[1] mot que tradicionalment només s'emprava al si de l'expressió a xancla ('a retaló');[2] i és evident que es tracta d'un calc de l'espanyol chancla; però en la parla col·loquial és habitualíssim usar el mot amb aquest valor nou, i, d'altra banda, no tenim altre nom per a aquest tipus de calçat.

N'hi ha versions d'ús femení amb taló lleuger. També hi ha models rígids que s'acosten a la definició d'esclop, si bé se'n distingeixen per deixar la punta dels dits a la vista.

Cal evitar de confondre la xancla amb la 'xancleta'; es tracta de sabatilles força similars, però que es diferencien en el sistema de subjecció: empenya en forma de tira, en la xancla; tira en Y entre els dits. en la xancleta.

Vegeu també[modifica]

Nota[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Xancla
  1. Xancla es feminització de xancle ('sobrecalçat').
  2. Avui dia es diu més a xancleta.