Xaveta

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Fresa amb xaveter per a mecanitzar xaveters a eixos
Eix amb xaveta
Brotxa per a mecanitzar xaveters
Freses per a ranurat de xaveters

S'anomena xaveta una peça de secció rectangular o quadrada que s'insereix entre dos elements que han de ser solidaris entre si per evitar que es produeixin esllavissades d'una peça sobre l'altra. El buit que es mecanitza a les peces acoblades per inserir les xavetes s'anomena xaveter. La xaveta ha d'estar molt ben ajustada i no tenir joc que pogués desgastar-la o trencar-la per cisallament.

Exemple de mecanismes que tenen inserida una xaveta, són els eixos dels motors elèctrics i la politja que porten acoblada, els engranatges que no són excèntrics també porten inserida una xaveta que els fixa a l'eix on s'acoblen.

El volant de direcció dels vehicles també porten inserida una xaveta que els uneix a l'arbre de direcció.

Quan es tracta de transmetre esforços molt grans, s'utilitza un sistema que es pot considerar de xavetes múltiples i és que es mecanitza un estriat en els eixos que s'acoblen a l'estriat que es mecanitza en els forats.

El xaveter en els forats es realitza amb una màquina brotxadora si es tracta de fabricació de grans sèries, i els xaveters en els eixos es mecanitzen amb fresadora universal amb freses circulars.

Sentit figurat[modifica]

L'expressió "perdre la xaveta" s'utilitza per a referir-se a una persona que perd el seny o que embogeix. Com que la xaveta impedeix que la roda surti en un carruatge, perdre-la implica que aquest es desequilibra, aquest símil ha donat lloc al sentit figurat.[1]


Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Ets i uts... perdre la xaveta». Consorci de Normalització Lingüística d'Osona, 15-07-2011. [Consulta: 2 febrer 2016].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Xaveta Modifica l'enllaç a Wikidata