Xaveta

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
fresa amb xaveter per mecanitzar xaveters a eixos.
Eix amb xaveta.
Brotxa per mecanitzar xaveters.
Freses per ranurat de xaveters.

S'anomena xaveta a una peça de secció rectangular o quadrada que s'insereix entre dos elements que han de ser solidaris entre si per evitar que es produeixin esllavissades d'una peça sobre l'altra. El buit que es mecanitza a les peces acoblades per a inserir les xavetes s'anomena xaveter . La xaveta ha d'estar molt ben ajustada i no tenir joc que pogués desgastar-la o trencar-la per cisallament.

Exemple de mecanismes que tenen inserida una xaveta, són els eixos dels motors elèctrics i la politja que porten acoblada, els engranatges que no són bojos també porten inserida una xaveta que els fixa a l'eix on s'acoblen.

El volant de direcció dels vehicles també porten inserida una xaveta que els uneix a l'arbre de direcció.

Quan es tracta de transmetre esforços molt grans s'utilitza un sistema que es pot considerar de xavetes múltiples i és que es mecanitza un estriat en els eixos que s'acoblen a l'estriat que es mecanitza en els forats.

El xaveter en els forats es realitza amb una màquina brotxadora si es tracta de fabricació de grans sèries, i els chaveters en els eixos es mecanitzen amb fresadora universals amb freses circulars.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Xaveta Modifica l'enllaç a Wikidata