Xi Gang

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 01:40, 8 juny 2016 amb l'última edició de CarlesMartin (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Xi Gang
"Muntanya amb núvols"

Xi Gang (xinès simplificat: 奚冈; xinès tradicional: 奚岡; pinyin: Xī Gāng), conegut també com a Chunzhang, Tiesheng i Hezhusheng, fou un pintor, artesà de segells per a tinta, escriptor i cal·lígraf que va viure sota la dinastia Qing. Va néixer l'any 1746 a Qiantang, actualment Hangzhou, província de Zhejiang, però no hi ha unanimitat entre els experts, i va morir el 1803.[1]

Fou cèlebre com a paisatgista amb un estil representatiu del sud del país. També pintava “Guanyins” Realitzava les seves pintures amb pinzellades delicades de forma elegant. Pintant flors s'inspirava en l'estil de mestres del període Qin i Han. Va formar part del col·lectiu denomina “Mestres Zhexi” influïts pels Quatre Wang.[2] Entre les seves obres destaquen: “La Dam Xi Shi”, “Paisatge fluvial amb embarcació” i “Muntanya a la tardor”. Es troben pintures a: British Museum, Staatliche Museen de Berlín,Museu del Palau de Pequín i al Museu de Xangai.

Referències

  1. Font: china-on-site i arts.cultural-china.
  2. Font: K.Karlsson i P. Luo. Pàg, 176)

Bibliografia

  • Luo Ping: The Life, Career, and Art of an Eighteenth-century Chinese Painter de Kim Karlsson. Tesi Doctoral. ISBN 3-03910-223-0. Pàgs. 90, 102, 176-177 i 184.
  • Ding Jing (1695-1765) and the Foundation of the Xiling Identity in Hangzhou” (Capítol 5) de Chak Kwong Lau. UMI núm 3226268. Pàgs. 225-226.
  • The Art Book of Chinese Paintings. Editorial Long River Press
  • Dictionnaire des peintres, sculpteurs, dessinateurs et graveurs (Dictionnaire Bénézit) d'Emmanuel Bénézit.

Enllaços externs