Xumet

De Viquipèdia
Un xumet de goma.

Un xumet (comunament denominat "xuclador", "tete", "babau" o "pipo") és un mugró de goma o plàstic que se li dona als nadons i nens petits perquè xuclin. Els dissenys dels xumets són bàsicament similars, però hi ha alguns que estan fets d'un sol material, i per tant d'una sola peça; mentre que uns altres estan conformats per dos o més materials i el seu disseny es basa en l'associació de dues o més peces. La raó més important del disseny del xumet d'una sola peça és la de prevenir que la part que es xucla pogués desprendre's del seu suport i arribi a la tràquea del nadó, amb el risc que això implica.

Història[modifica]

La paraula xumet ve de xumar, col·loquialisme per a dir mamar. Acte que tranquil·litza i calma els nadons.

Els primers xumets per calmar als infants eren fets per teles plenes amb diversos materials, com ara sucre, que li donava forma d'una petita pilota. A mitjans del 1800, a Anglaterra, les mares donaven als seus fills anells de goma. Però durant molt de temps van estar associats únicament a les classes més humils, ja que eren considerats antihigiènics. El primer xumet modern es va patentar als Estats Units el setembre del 1900. Encara que era molt més simple, però tenia la mateixa forma dels que podem trobar avui en dia: una tetina de goma, un arc que l'envolta, i una nansa per sostenir-lo. Es van començar a fer populars a la dècada dels 30. Actualment existeixen infinitat de models fets amb plàstic, cautxú o silicona.

Avantatges i inconvenients[modifica]

Les recomanacions del xumet són escasses, i els problemes potencials són molts. En el cas d'utilitzar-lo el recomanable és introduir-lo en la vida del nadó després del mes d'edat, quan la lactància estigui ben instaurada. Convé suspendre el seu ús abans dels deu mesos i sempre utilitzar-lo en períodes molt curts de temps, com per exemple abans de l'hora de menjar i obeint una estricta neteja. En tot cas, en lloc del xumet es pot tranquil·litzar el nadó amb altres mètodes, com cantar i fregar el seu cos.

La necessitat de succionar del nadó és més forta durant els primers mesos de vida. Emportar-se coses a la boca és el que els fa descobrir el món i gràcies a això, descobrirà que els dits i les mans són bons per xuclar. El desavantatge és que tant el xumet com els dits poden causar problemes a les dents i fer que no encaixin correctament.

Els pares introdueixen el xumet per regular els horaris de son i de menjar dels nens. Una altra raó és per reduir el dolor del còlic. L'últim motiu és perquè els nens no es xuclin els dits, tot i que quan se'ls treu el xumet se'ls comencen a xuclar.

Tipus de xumets actuals[modifica]

  • Xumet clàssic amb tetina de làtex

Xumet de làtex amb tetina rodona[modifica]

Tenen diferents colorits elaborats amb pigments no tòxics. Les tetines de làtex té baix contingut d'un compost químic conegut com a nitrosamines, respectant d'aquesta manera les indicacions de les normes internacionals per fer-los completament segurs per al bebè.

Xumet lluminós[modifica]

La fluorescència de l'anell permet veure-ho clarament en la foscor fins a una hora després d'apagada la llum.

Xumet de vidre[modifica]

El xumet és transparent. Més enllà d'un perfil estètic diferent per les seves dimensions més reduïdes, ofereix la possibilitat de veure la boca del bebè a través de l'escut transparent.

Xumet tot de silicona[modifica]

Estan fabricats en una sola peça de silicona. Són més suaus i flexibles en totes les seves parts. Davant caigudes del bebè, aquests xumets ofereixen menors riscos de cops. Al mateix temps per la seva flexibilitat resulten més còmodes per al bebè.

Xumet tot de goma[modifica]

Aquesta variant és l'equivalent dels xumets tots de silicona però fabricada en cautxú natural.

Xumet ventilat[modifica]

Es tracta de xumets l'escut dels quals presenta no solament els orificis de ventilació obligatoris, sinó també un major nombre d'orificis addicionals perquè l'escut permeti una millor ventilació de la zona que envolta la boca del bebè. Es presenta en tetines de silicona anatòmica i rodona de la línia tradicional. Poden ser útils si el bebè presenta irritació deguda a excessiva humitat en aquesta zona de la boca.

Xumet termòmetre[modifica]

Un xumet que pot ser usat no només quan és necessari mesurar la febre en el bebè, sinó que pot utilitzar-se habitualment, tenint en compte les cures que han de ser observats amb la resta dels xumets. En els casos de nens molt rebels per prendre'ls la temperatura aquest xumet marca 37, 38 o 39, en cas de tenir-la alta s'ha de recórrer a un termòmetre de mercuri per a major precisió i consultar amb el seu pediatre.

Xumet de línia ovoidal[modifica]

Aquesta línia presenta els xumets amb un disseny més estilitzat. Es presenten en els seus productes formats arrodonits concebuts a partir de les formes ovoidals.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Xumet

Problemes dels xumets (castellà)