Vés al contingut

Yuki (Bolívia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaYuki
Tipusllengua, llengua viva i llengua extinta Modifica el valor a Wikidata
Ús
Autòcton deDepartament de Cochabamba Modifica el valor a Wikidata
EstatBolívia Modifica el valor a Wikidata
Classificació lingüística
llengua humana
llengua indígena
llengües ameríndies
llengües tupí
llengües tupí-guaraní
subgrup II de les llengües tupí-guaraní Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Nivell de vulnerabilitat4 en perill sever i 6 extint Modifica el valor a Wikidata
Codis
ISO 639-3yuq Modifica el valor a Wikidata
Glottologyuqu1240 Modifica el valor a Wikidata
Ethnologueyuq Modifica el valor a Wikidata
UNESCO666 Modifica el valor a Wikidata
IETFyuq Modifica el valor a Wikidata
Endangered languages633 Modifica el valor a Wikidata

El yuqui o yuki és una llengua tupí-guaraní que es parla en el departament de Cochabamba a Bolívia. El nom yuki és utilitzat per fer referència tant a la llengua com als seus parlants.

Des de la promulgació del decret suprem núm. 25894 l'11 de setembre de 2000 el yuki és una de les llengües indígenes oficials de Bolívia.[1] Va ser inclòs en la Constitució Política promulgada el 7 de febrer de 2009.[2]

Situació actual[modifica]

L'idioma yuki compta amb aproximadament 140 parlants i, per tant, es troba en perill d'extinció (Crevels i Muysken, 2009:15). Es tracta, a més, d'una llengua en què els parlants són altament bilingües yuki-castellà (Villafañe, 2004).

Aspectes històrics[modifica]

No hi ha moltes referències històriques sobre aquesta ètnia. Com afirma Villafañe (2012), se sap que van ser grups nòmades que es van desplaçar per un extens territori fins al primer contacte amb els missioners europeus. Aquest territori comprendria la província d'Ichilo, la part nord de la província de Carrasco i parts orientals de la província de Chapare (Montaño Aragó, 1987). Segons l'autora, aquesta ètnia va ser sempre confosa amb altres grups aborígens (sirionó i yurakaré) perquè habitaven un mateix espai geogràfic. Per això, resulta difícil delimitar de manera fefaent l'antic hàbitat dels yukis, que afirmen, d'altra banda, que els seus avantpassats provenen del Chapare.

Classificació[modifica]

Segons la classificació de les llengües tupí-guaraní proposada per Rodrigues (1984, 1985), basada principalment en criteris fonològics, el yuki és una llengua tupí-guaraní que pertany al subgrup guarayó. D'altra banda, segons la classificació proposada per Dietrich (1986), basada en una comparació lèxica, gramatical i fonètica de les llengües tupí-guaraní pures, el yuki és una llengua de la branca tupí-guaraní central.

Bibliografia[modifica]

  • Crevels, Mily y Muysken, Pieter (2009). Lenguas de Bolivia: presentación y antecedentes. En: Mily Crevels y Pieter Muysken (eds.) Lenguas de Bolivia, tomo I Ámbito andino, 13-26. La Paz: Plural editores.
  • Dietrich, Wolf (1986). El idioma Chiriguano. Gramática, textos, vocabulario [Ediciones cultura hispánica]. Madrid: Instituto de Cooperación Iberoamericana.
  • Montaño Aragón, Mario (1987). Guía Etnográfica Lingüística de Bolivia (3 tomos), tomo I. La Paz: Editorial Don Bosco.
  • Rodrigues Aryon D. (1984-1985). Relações internas na família lingüística Tupi-Guarani. Revista de Antropología XXVII-XXVIII: 33-53. São Paulo.
  • Villafañe, Lucrecia (2004). Gramática Yuki: lengua Tupí-Guaraní de Bolivia. Proefschrift Katholieke Universiteit Nijmegen. Tucumán: Ediciones del Rectorado, UNT.
  • Villafañe, Lucrecia (2012). Yuki. En: Mily Crevels y Pieter Muysken (eds.) Lenguas de Bolivia, tomo III Oriente. La Paz: Plural editores. (en premsa)

Bibliografia[modifica]