Zel

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

En les femelles dels animals mamífers el període dels amors comunament d'anar calent(a), alt(a), mogut, -uda, lluent, -a (o ésser mogut, -uda), estar en amor, anar de capoll, anar eixit, -ida o d'eixida o de mogudesa, dit a tort zel per castellanisme és l'espai de temps en el qual són receptives sexualment, és a dir, el moment que accepten al mascle. Durant aquesta etapa ocorre l'ovulació. Hi ha moltes èpoques d'amors segons durada o freqüència:

  • Anuals: passa una vegada a l'any. La major part de les espècies salvatges tenen aquest tipus de cicle. Això és així per a fer coincidir el naixement de les criatures amb l'època de més gran quantitat d'aliment disponible, clima més càlid, o moments propicis de migracions. Ex.: cèrvids, ocells salvatges, óssos, llops, foques, etc. El comportament durant l'època dels amors és molt variat segons l'espècie. El fonamental és que la femella que va calenta sol mostrar una excitació inusual, i que sol afectar gairebé sempre el comportament dels mascles. Per exemple, la moguda de la vaca, o la brama dels cabirols.
  • Periòdics: Succeïxen regularment cada cert temps. Sol produir-se en animals domèstics, animals de clima regular (pràcticament invariable) i sedentaris, i en l'ésser humà (Homo sapiens sapiens), en el qual aquest cicle rep el nom de "període" i es produïx de mitjana cada 28 dies, durant els 4-5 dies després del dècim tercer dia després de la "regla" o menstruació.
  • Permanents: la moguda és permanent, o millor dit, no existeix. Sempre són fèrtils. Això succeïx sobretot en ocells domèstics o de corral, com per exemple la gallina. Aquests éssers ponen ous gairebé cada dia (és a dir, ovulen gairebé tots els dies) per tant sempre són fèrtils, a més de tenir un sac-reservori d'espermatozoides en el seu úter, que permet conservar el semen del mascle durant diversos dies (aquesta és també la raó que un gall puga tenir moltes gallines al seu càrrec sempre fecundades). Això, com es diu abans, no és realment un període dels amors.