Ammi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAmmi Modifica el valor a Wikidata

Ammi visnaga
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreApiales
FamíliaApiaceae
SubfamíliaApioideae
GènereAmmi Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

Ammi és un gènere de plantes amb flor de la família de les apiàcies (Apiaceae). Es consideren plantes medicinals o també tòxiques. Existeixen algunes varietats cultivades per a diferents usos.

Descripció[modifica]

Herbes anuals o biennals, glabres. Tiges erectes, estriats, sense restes fibroses en la base. Les fulles 1-3 pinnatisectes, amb divisions d'últim ordre de linears a lanceolades. Les inflorescències són umbel·les compostes, terminals o laterals, amb nombrosos radis. Les bràctees trífides o pinnatisectes. Les bractèoles són linears o subulades. Els pètals d'enters a bilobats, blancs, homogenis o els externs de les flors exteriors lleugerament més llargs. El calze amb dents diminutes o sense aquestes. Els estils són més llargs que l'estilopodi, aquest és cònic-deprimit. Els fruits són el·lipsoïdals, comprimits lateralment i glabres. El mericarpi amb les 5 costelles primàries prominents, subagudes, sense costelles secundàries i el carpòfor és sencer o dividit fins a la base. Llavors amb l'endosperma pla en la cara comisural.[1]

Hàbitat i distribució[modifica]

Generalment, són molt comunes als camps abandonats i també als ermots i ambients ruderals. Es varen originar al Pròxim Orient, el sud d'Europa i l'Àfrica del Nord. Actualment s'han estès arreu del planeta.

Taxonomia[modifica]

Hi ha entre 3 i 6 espècies al gènere, segons el sistema taxonòmic:

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Ammi» (en castellà). Asturnatura.com. [Consulta: 23 desembre 2021].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ammi