Camuflatge

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Equip de camuflatge de franctiradors

El camuflatge és el mètode que permet als organismes o objectes que d'altra forma serien visibles romandre indistingibles de l'entorn que els envolta.[1] Alguns exemples del camuflatge són les ratlles del tigre i l'uniforme del soldat modern.

La paraula camuflatge prové del francès camouflage, format el 1914 en medis militars a partir del verb italià camuffare ('ocultar, disfressar'). A la natura es parla de mimetisme.

Camuflatge militar[modifica]

En el món militar, el camuflatge és la tècnica de disfressar objectes, vehicles o tropes tot mimetitzant-los amb el terreny circumdant per tal d'ocultar-los a la detecció i identificació de l'enemic, sigui cobrint-los amb xarxes, vegetació, etc., sigui pintant-los o imprimint-los amb dissenys disruptius multicolors.[2]

En el camp específic de l'uniforme militar el camuflatge comença a aplicar-se en entreguerres i es desenvolupa durant la Segona Guerra Mundial i, més encara, durant la guerra freda, però gairebé sempre circumscrit a forces d'elit. Entorn de 1990 el camuflatge es generalitza com a forma bàsica d'uniforme de campanya en la majoria d'exèrcits.

Referències[modifica]

  1. «camuflar». Diccionari descriptiu de la llengua catalana. [Consulta: 26 febrer 2017].
  2. Maynard, Christopher. Máquinas de Guerra. Madrid: S M, 1979, p. 30. ISBN 84-348-0722-X. 

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Camuflatge