Riu Corrib

Infotaula de geografia físicaRiu Corrib
Imatge
TipusRiu Modifica el valor a Wikidata
Inici
Entitat territorial administrativaIrlanda Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióLlac Corrib (Comtat de Galway)
Final
Entitat territorial administrativaalta mar Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióBadia de Galway
Mar d'Irlanda
Desembocaduraoceà Atlàntic Modifica el valor a Wikidata
Map
 53° 19′ 18″ N, 9° 07′ 12″ O / 53.3217°N,9.12°O / 53.3217; -9.12
53° 16′ 03″ N, 9° 02′ 48″ O / 53.2676°N,9.0466°O / 53.2676; -9.0466
Dades i xifres
Mida6 (longitud) km
Superfície de conca hidrogràfica3.101 km² Modifica el valor a Wikidata

El Riu Corrib (en irlandès gaèlic -Gaillimh / Abhainn na Gaillimhe) és un riu que es troba a l'oest d'Irlanda i té el seu curs entre el Loch Coirib / Llac Corrib i la badia de Galway, on desemboca després de travessar la ciutat de Galway. El riu recorre tan sols sis quilòmetres entre el llac i el mar, pel que acostuma a dir-se que és el més curt d'Europa.

N'hi ha qui defensa que el nom correcte del riu seria riu Galway (de Gaillimh). En gaèlic se l'anomena de vegades An Ghaillimh ("el Galway") i també Abhainn na Coiribe. La llegenda que compta el perquè del nom del riu diu que porta el nom per Gailleamh, la filla d'un cabdill que es va ofegar al riu. Es creu que la paraula Gaillimh significa pedregós, en el sentit de "riu pedregós". Segons una llegenda incorrecta, la ciutat prendria el seu nom de la paraula Gallaibh, "forasters" i.e. "la ciutat dels forasters", mentre que de fet el nom Gaillimh es va aplicar primer al riu i després a la ciutat. L'assentament de Galway es va nomenar originàriament Dún Bhun na Gaillimhe, o "la ciutat del final del (riu) Galway".

El riu va donar el seu nom al poblat, que va créixer fins a convertir-se en ciutat, i des de 1570 la ciutat va donar nom al comtat.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Riu Corrib