Alpersita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralAlpersita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaMg(SO₄)·7H₂O
EpònimCharles N. Alpers (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmina Big Mike, Tobin and Sonoma Range District, comtat de Pershing, Nevada, Estats Units
Classificació
Categoriasulfats
Nickel-Strunz 10a ed.7.CB.35
Nickel-Strunz 9a ed.7.CB.35 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VI/C.06 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 14,166Å; b = 6,534Å; c = 10,838Å; β = 105,922°
Grup puntual2/m - prismàtica
Colorblau, blau clar, blanquinós
Lluïssorvítria
Diafanitattransparent
Propietats òptiquesbiaxial (+)
Índex de refracciónα = 1,462 nβ = 1,465 nγ = 1,469
Birefringènciaδ = 0,007
Angle 2Vmesurat: 79°, calculat: 82°
Impureses comunesZn, Mn, Fe
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2003-040
SímbolAps Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

L'alpersita és un mineral de la classe dels sulfats, que pertany al grup de la melanterita. Rep el seu nom en honor de Charles N. Alpers, geoquímic del Servei Geològic dels Estats Units, per les seves contribucions a la comprensió dels controls mineralògics de la geoquímica de l'aigua de les mines.

Característiques[modifica]

L'alpersita és un sulfat de fórmula química Mg(SO₄)·7H₂O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2003, i la seva fórmula va ser redefinida el 2019.[2] Cristal·litza en el sistema monoclínic.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'alpersita pertany a «07.CB: Sulfats (selenats, etc.) sense anions addicionals, amb H₂O, amb cations de mida mitjana» juntament amb els següents minerals: dwornikita, gunningita, kieserita, poitevinita, szmikita, szomolnokita, cobaltkieserita, sanderita, bonattita, aplowita, boyleita, ilesita, rozenita, starkeyita, drobecita, cranswickita, calcantita, jôkokuïta, pentahidrita, sideròtil, bianchita, chvaleticeïta, ferrohexahidrita, hexahidrita, moorhouseïta, niquelhexahidrita, retgersita, bieberita, boothita, mal·lardita, melanterita, zincmelanterita, epsomita, goslarita, morenosita, alunògen, metaalunògen, aluminocoquimbita, coquimbita, paracoquimbita, romboclasa, kornelita, quenstedtita, lausenita, lishizhenita, römerita, ransomita, apjohnita, bilinita, dietrichita, halotriquita, pickeringita, redingtonita, wupatkiïta i meridianiïta.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina Big Mike, a Tobin and Sonoma Range District, al comtat de Pershing, Nevada (Estats Units). Sol trobar-se associada a altres minerals com la pickeringita, l'epsomita i l'alunogen.

Referències[modifica]

  1. «Alpersite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 9 juliol 2016].
  2. Ritsuro MIYAWAKI, Frédéric HATERT, Marco PASERO, Stuart J. MILLS «IMA Commission on New Minerals, Nomenclature and Classification (CNMNC) NEWSLETTER 50». Mineralogical Magazine, 83, 2019, pàg. 615-620 [Consulta: 24 novembre 2019].