Dwornikita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralDwornikita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaNiSO₄·H₂O
EpònimEdward J. Dwornik (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmina Ragra (Minasragra), districte de Huayllay, Pasco, Perú
Classificació
Categoriasulfats
Nickel-Strunz 10a ed.7.CB.05
Nickel-Strunz 9a ed.7.CB.05 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VI/C.01 Modifica el valor a Wikidata
Dana29.6.2.6
Heys25.12.10
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 6,83Å; b = 7,58Å; c = 7,47Å; β = 117,85°
Grup puntual2/m - prismàtica
Colorblanc
Duresa2 a 3
Color de la ratllablanc
Propietats òptiquesbiaxial
Dispersió òpticar > v
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1981-031
Any d'aprovació1981
SímbolDwo Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La dwornikita és un mineral de la classe dels sulfats, que pertany al grup de la kieserita. Va rebre el seu nom l'any 1982 per Charles Milton, Howard T. Evans Jr. and Robert G. Johnson en honor d'Edward J. Dwornik (1920-2004), químic analític i mineralogista del United States Gelogical Survey.

Característiques[modifica]

La dwornikita és un sulfat de fórmula química NiSO₄·H₂O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1981. Cristal·litza en el sistema monoclínic. Es troba en forma d'agregats de grans anèdrics, d'aproximadament 1μm, entremesclats amb altres espècies.[2] La seva duresa a l'escala de Mohs és 2 a 3.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la dwornikita pertany a «07.CB: Sulfats (selenats, etc.) sense anions addicionals, amb H₂O, amb cations de mida mitjana» juntament amb els següents minerals: gunningita, kieserita, poitevinita, szmikita, szomolnokita, cobaltkieserita, sanderita, bonattita, aplowita, boyleïta, ilesita, rozenita, starkeyita, drobecita, cranswickita, calcantita, jôkokuïta, pentahidrita, sideròtil, bianchita, chvaleticeïta, ferrohexahidrita, hexahidrita, moorhouseïta, niquelhexahidrita, retgersita, bieberita, boothita, mal·lardita, melanterita, zincmelanterita, alpersita, epsomita, goslarita, morenosita, alunògen, metaalunògen, aluminocoquimbita, coquimbita, paracoquimbita, romboclasa, kornelita, quenstedtita, lausenita, lishizhenita, römerita, ransomita, apjohnita, bilinita, dietrichita, halotriquita, pickeringita, redingtonita, wupatkiïta i meridianiïta.

Formació i jaciments[modifica]

Es troba en dipòsits de sulfur de vanadi, probablement per l'oxidació de bravoïta associada. Sol trobar-se associada a altres minerals com: patronita, sofre, retgersita i szomolnokita.[2] Va ser descoberta l'any 1981 a la mina Ragra, al districte de Huayllay, a Pasco, Perú. També ha estat descrita a la mina Palhal, a Branca (Aveiro, Portugal) i a la mina Lipovka (óblast de Sverdlovsk, Rússia).

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dwornikita
  1. «Dwornikite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 1r juny 2016].
  2. 2,0 2,1 «Dwornikite» (en anglès). Handbook of Mineralogy. [Consulta: 1r juny 2016].