Abd-Al·lah ibn Ishaq ibn Ghàniya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: 'Abd Allāh ibn Ishāq ibn Ġānīya)
Infotaula de personaAbd-Al·lah ibn Ishaq ibn Ghàniya
Nom original(ar) عبد الله بن غانية Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle XII Modifica el valor a Wikidata
Emirat de Mayūrqa Modifica el valor a Wikidata
Mort1203 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Palma (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar, polític Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Rang militaremir Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaBanu Ghàniya Modifica el valor a Wikidata
PareIshaq ibn Muhàmmad ibn Ghàniya Modifica el valor a Wikidata

Abd-Al·lah ibn Ishaq ibn Ghàniya[1] (àrab: عبد الله بن إسحاق بن غانية, ʿAbd Allāh ibn Ishāq ibn Ḡānīya) (?, ? - 1203 ?), de la dinastia amaziga almoràvit dels Banu Ghàniya, va ser el darrer emir almoràvit de Mayurqa.

Era fill del visir de la Taifa de Mayūrqa Ishaq ibn Ghàniya i va participar en l'expedició organitzada l'any 1184 de l'era cristiana pel seu oncle Alí ibn Ghàniya contra els almohades a Ifríqiya.

Però l'any 1186, en tenir notícies que la Taifa de Mayurqa havia estat virtualment annexionada pels almohades i governaven els seus partidaris, retornà a Al-jaza’ir al-Sharquiya li-l-Andalus (Illes Balears) i aconseguí (1187) reconquerir Mayurqa i Manurqa però no Yàbissa, que continuà ocupada per l'almohade Abu-l-Abbàs as-Siqil·lí, que encara després es va apoderar de Manurqa (vers 1188) que estava governada per Ibn Nayya en nom d'Abd-Al·lah.

Firmà tractats amb la República de Pisa i la República de Gènova a fi de reconstruir l'economia de Mayurqa però també protegí la pirateria i la guerra de cors. El 1199 va fer un atac a Eivissa que, defensada per Abd al-Wahid i Abu-Abd Allah ibn Maymun,[2] va fracassar. Durant el seu govern els almohades intentaren novament de conquerir la taifa fins que finalment, el 1203 de l'era cristiana i sota el califat de Muhàmmad an-Nàssir, Abd-Al·lah ibn Ishaq ibn Ghàniya fou derrotat (novembre) i executat, i Mayurqa fou incorporada als dominis dels almohades sent nomenat governador Abd-Al·lah ibn Ta-Al·lah al-Kumí.


Precedit per:
emir Alí ibn Ishaq ibn Ghàniya
Governants de les Illes Orientals d'al-Àndalus
1187-1203
Succeït per:
valí Abd-Al·lah ibn Ta-Al·lah al-Kumí

Referències[modifica]