Àcid sulfònic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Estructura química de l'àcid sulfònic.

L'àcid sulfònic és un àcid inestable amb la fórmula H-S(=O)₂-OH.. L'àcid sulfònic és el tautòmer menys estable de l'àcid sulfurós, HO-S(=O)-OH, cap al qual l'àcid sulfònic ràpidament es converteix. Els compostos derivats en els quals es substitueix l'àtom d'hidrogen unit al sofre amb grups orgànics són estables. Aquests poden formar sals o èsters, anomenats sulfonats.

Àcids sulfònics[modifica]

Model de boles i bastons de l'àcid metasulfònic.

Els àcids sulfònics són una classe d'àcids orgànics amb la fórmula general R-S(=O)₂-OH, on R és generalment una cadena lateral hidrocarbonada. Els àcids sulfònics són generalment àcids molt més forts que les seves contraparts carboxíliques, i tenen la tendència única d'unir-se fortament a proteïnes i carbohidrats; molts tints que es poden "rentar" són àcids sulfònics (o tenen el grup funcional sulfonil en ells) per aquesta raó. També són usats com catalitzadors i intermediaris per a un gran nombre de productes diferents com detergents, medicaments antibacterians, sulfonamida, resines de bescanvi aniònic i la purificació de l'aigua.

Èsters sulfònics[modifica]

Triflat de metil.

Els èsters sulfònics són una classe de compostos orgànics amb la fórmula general R-SO₂-OR. Un exemple és el triflat de metil que es fa servir en la substitució nucleofílica.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Àcid sulfònic
  • J.A. Titus, R. Haugland, S.O. Sharrow and D.M. Segal, Texas red, a hydrophilic, red-emitting fluorophore for use with fluorescein in dual parameter flow microfluorometric and fluorescence microscopic studies. J. Immunol. Methods 50 (1982), pp. 193–204. doi:10.1016/0022-1759(82)90225-3
  • C. Lefevre, H.C. Kang, R.P. Haugland, N. Malekzadeh, S. Arttamangkul, and R. P. Haugland, Texas Red-X and Rhodamine Red-X, New Derivatives of Sulforhodamine 101 and Lissamine Rhodamine B with Improved Labeling and Fluorescence Properties, Bioconj Chem 1996, 7(4):482-9 doi:10.1021/bc960034p