Àguila menjamones de les Filipines

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Àguila menjadora de mones)
Infotaula d'ésser viuÀguila menjamones de les Filipines
Pithecophaga jefferyi Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Envergadura193 cm Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
En perill crític
UICN22696012 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreAccipitriformes
FamíliaAccipitridae
GènerePithecophaga
EspèciePithecophaga jefferyi Modifica el valor a Wikidata
Ogilvie-Grant, 1896
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

L'àguila menjamones de les Filipines[1] o simplement àguila menjamones (Pithecophaga jefferyi) és un gran ocell rapinyaire, el més gros entre els membres de la família dels accipítrids (Accipitridae) i l'única espècie del gènere Pithecophaga Ogilvie-Grant, 1896.[2][3] És un ocell endèmic de les Filipines, on habitava en quatre de les illes. Extint a Leyte i Samar, sobreviu precàriament a Mindanao i encara en pitjor situació a Luzon. El seu estat de conservació es considera en perill crític d'extinció.[4]

Descripció[modifica]

És una àliga enorme, de 86 – 102 cm de llargària, cua llarga i ales proporcionalment curtes i arrodonides. El bec és gran, alt i comprimit lateralment. De color marró fosc per sobre i blanc o blanquinós per sota. Al cap té unes plomes allargassades cap arrere, estriades i erèctils. Potes grogues.

Alimentació[modifica]

Malgrat el seu nom, els animals dels quals s'alimenten varien en funció de la disponibilitat. Caça mamífers de petita i mitjana grandària, com ara lèmurs voladors de les Filipines, esquirols, macacos menjacrancs i civetes de palmera, ocells com calaus i mussols, i també rèptils com serps i varans.

Referències[modifica]

  1. «Àguila menjamones de les Filipines». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  2. «Hoatzin, New World vultures, Secretarybird, raptors» (en anglès). IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union, juliol 2022. [Consulta: 30 novembre 2022].
  3. del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 270. ISBN 978-84-16728-37-4. 
  4. BirdLife International. «Philippine Eagle. Pithecophaga jefferyi» (en anglès). Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la UICN. Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2016. [Consulta: 7 novembre 2022].