Àngel inversor

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un Àngel inversor o Business angel[1] és una persona física que inverteix una part del seu patrimoni en una empresa potencialment innovadora, i qui, a més dels seus diners, aporta gratuïtament a disposició de l'emprenedor les seues habilitats, la seua experiència, les seues xarxes relacionals i una part del seu temps.

« Una persona física » : cada Business angel té un perfil específic, però la major part dels inversors pot ser distribuïda en tres perfils principals:

 • l'antic cap d'empresa o executiu d'empresa que ha acumulat un cert patrimoni i que pot permetre's invertir entre 5.000 i 200 000 euros per any,
 • l'emprenedor que anteriorment va crear la seua empresa, que l'ha venuda i que alguns anys més tard pot invertir quantitats entre 50.000 i 500.000 euros. Aquest tipus de Business angels, tot i que en un nombre inferior, està creixent,
 • el membre d'una « family office » (agrupació d'inversors membres de la mateixa família).

« Una part del seu patrimoni » : La inversió en una empresa innovadora en creació comporta generalment un alt risc: aquest gran risc ha d'anar acompanyat amb unes expectatives de guanys en capital molt importants.

« Empresa potencialment innovadora » : El terme « innovadora » s'entén en el sentit d' « allò que és nou en relació a allò que ja existeix ». Per tant no es tracta únicament d'innovació tecnològica. La major part dels Business angels inverteix en camps diferents al de la tecnologia.

Activitats i motivacions dels BA[modifica | modifica el codi]

Els Business angels inverteixen en els sectors d'activitat coherents amb els que corresponen amb llur experiència professional. Solen invertir al principi de l'activitat, diversificant la inversió en diferents projectes empresarials i amb participacions minoritàries. Els sectors en què inverteixen prioritàriament són :

 • Informàtica i Telecomunicacions
 • Serveis
 • Indústria

Les principals motivacions dels Business angels són:

 • la recerca d'importants plusvàlues en capital
 • la participació en una aventura empresarial
 • l'aportació d'experiència i suport
 • afavorir l'emergència de les empreses líders del futur.

Història[modifica | modifica el codi]

Els Business Angels han existit sempre, però va ser a partir de 1958 i als Estats Units d'Amèrica quan la seua presència va començar a ser notòria. Aquesta multiplicació va ser afavorida per les mesures contingudes a la Small Business Investment Act i particularment a la creació de la Subchapter S corporation. En l'exposició de motius, el legislador nord-americà posa de manifest l'existència de l' « equity gap », el forat d'accessibilitat a finançament que es produeix entre un capital inferior a 100.000 $ (import que una empresa pot arribar a reunir entre els anomenats « FFF »: la família « family », els amics « friends » i els « fools », bojos) i superior a 2 milions de $ (capital a partir del qual els fons de capital risc hi poden estar interessats a invertir). És aquest el forat que la SBIAct va aconseguir tancar amb èxit. Un estudi encarregat pel Departament de Comerç l'any 1986-88 (« The informal supply of capital » Applied Economic Group. Robert J.Gaston et Sharon Bell) i que va cobrir 240.000 empreses i prop de 35.000 inversors, és probablement l'estudi quantitatiu estadísticament més sòlid fet sobre els BA. Posa de manifest com l'any 1988 hi havia 500.000 BA als Estats Units, aportant al voltant de 60 milers de milions de dòlars anualment per a la creació i inici d'empreses, gairebé 10 vegades més que els fons gestionats pel capital risc o la Small Business Administration.

Xarxes[modifica | modifica el codi]

Una xarxa de Business Angels és una organització amb personalitat jurídica que permet posar en contacte inversors potencials i emprenedors amb l'objectiu general d'afavorir les inversions dels BA i ser un pol d'atracció per als emprenedors regionals a la recerca de finançament.

 • Per què associar-se a una xarxa ?
  • per a tenir accés als plans d'empresa més interessants i originals, atès que les xarxes són pols d'atracció per als emprenedors a la recerca de finançament,
  • per a compartir habilitats i experiències amb altres Business angels,
  • per a analitzar conjuntament els plans d'empresa, el que permet reduir el risc degut a errors de judici,
  • per a poder, eventualment, invertir conjuntament en un mateix projecte empresarial amb altres Business angels, el que permet accedir a projectes més importants (de major exigència en capital), i reduir els riscos individuals.

A les primeries de la dècada del 2000 hi havia gairebé 300 xarxes de BA a Europa, que integraven més de 12.500 inversors (aquests suposarien només el 10% dels existents: 125.000), amb un volum d'anàlisi anual d'11.000 projectes empresarials. S'estimava també un volum de creació de 500 empreses anuals participades per BA[2]

Referències i notes[modifica | modifica el codi]

 1. àngel inversor d'acord amb la terminologia aprovada pel Termcat
 2. Los Business Angels en España, una nueva vía de financiación para la Pyme. Estudio para el fomento de las redes de business angels en España. ESBAN, Red Española de Business Angels. «PDF».

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]