Çò dera Rectoria de la plaça Major (Gausac)

(S'ha redirigit des de: Çò dera Rectoria de la plaça Major)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Çò dera Rectoria de la plaça Major
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XIX Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaGausac (Vall d'Aran) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. Major Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 42′ 29″ N, 0° 47′ 25″ E / 42.708077°N,0.790216°E / 42.708077; 0.790216
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC37382 Modifica el valor a Wikidata

Çò dera Rectoria de la plaça Major és una obra de Gausac, al municipi de Vielha e Mijaran (Vall d'Aran) inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Casa d'estructura rectangular, de dues plantes definides per les obertures i "humarau". La coberta, a dues aigües, conserva l'estructura de fusta, i la teulada de pissarra. La capièra és paral·lela a la façana, i ambdues s'orienten vers migdia. La façana simètrica presenta com a motius ornamentals, a part de l'arrebossat i de l'encalat, una motllura horitzontal en relleu pintada de blanc que separa les plantes; en el primer pis, imitació de columnes de base, fust i capitell, també en color blanc, i el ràfec o "aturahuecs" pintat en una tira rectangular de color blau. Amb això la façana adquireix una aparença de major solidesa. La porta d'accés resolta en fusta s'eleva en el nivell del carrer a partir d'un gró. Els muntants de la porta recolzen sobre sengles daus rectangulars de marbre, treballats amb motllures i cisellats (aprofitats) La llinda de la porta és llisa, amb els extrems encastats al mur. Les dues fulles de la porta són força ornades a,n diversos motius, entre els quals destaca a la part superior una estrella de sis puntes calades. A sobre de la llinda, un bloc de pedra encastat en el mur duu pintada: ANO/1925/J.B.R. Adossat al costat de ponent hi ha una "bòrda" amb el paller en el primer pis (afegida)[1]

Referències[modifica]

  1. «Çò dera Rectoria de la plaça Major». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural. [Consulta: 20 setembre 2021].