Arrebossat (construcció)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

L'arrebossada, rebossada o el referit és el revestiment exterior de parets i murs fet a base d'argamassa que s'aplica, en una o més capes, a un parament irregular o que s'hagi esquerdejat prèviament. És un tipus d'acabat continu amb la finalitat de millorar l'aspecte i la impermeabilitat de les superfície.[1] Tradicionalment es fa amb argamassa de calç, modernament s'hi afegeix també ciment portland el que dóna més duresa a l'acabat. L'arrebossada tradicional amb calç té més flexibilitat s'enveilleix millor en no esquerdar-se tan fàcilment quan amb el temps es creen tensions o moviments en la paret.[2] L'adhesió del morter de calç augmenta amb l'edat,[3] és durador i sense additius tòxics. Una arrebossada de calç és higroscòpic i no crea bosses d'humitat, el biòtop ideal per a fongs i floridures al·lergogens com sí ho fan les pintures de plàstica impermeables. També té una capacitat ignífuga.

Sovint l'arrebossada s'emblanquina amb pasta de calç blanc, de vegades enriquit amb pigments minerals per raons estètiques.[4] També segons l'estètica desitjata existeixen tècniques per realitzar arrebossades més o menys llises, ratllades, picades, esgrafiats, amb motius geomètriques, textures irregulars.[5]

Vegeu també: Emblanquinat, Estucat, Enguixat, Tadelakt, i Morter de calç

Referències[modifica]

  1. «arrebossar». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Berasategui & Gibert, 1997, p. 41.
  3. Casals Casanova, Miquel; Roca Ramon, Xavier. Construcció industrial introducció i conceptes bàsics. Edicions UPC, 2003, p. 213. ISBN 9788498800555. 
  4. Terrasa, Montse «La calç torna a les cases». Ara Balears, 09-05-2016.
  5. «Revestiments de pasta». Universitat Politècnica Catalunya. [Consulta: 23 juny 2017].

Bibliografia[modifica]