Índex de producció industrial

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
IPI a Catalunya en el període 2004-2008

L'índex de producció industrial (IPI) és un indicador conjuntural que mesura l'evolució de l'activitat productiva de la indústria. També es realitza una classificació per grans sectors industrials: Béns de consum, equipaments, intermedis.

L'índex té com a objectiu mesurar l'evolució del volum del valor afegit brut generat pel conjunt de la indústria. Per tant, mesura els canvis en la producció industrial sense l'efecte dels preus. La cobertura de l'índex s'estén a tots els sectors industrials i s'obté mitjançant una enquesta contínua de periodicitat mensual que investiga cada mes uns 2.900 establiments.

Els índexs utilitzen la metodologia Laspeyres, amb ponderacions fixes per a l'any base (2000), d'acord amb la informació de l'enquesta industrial anual d'empreses (EIE) i de productes (EIP).

A partir d'aquest índex, si es descompta el sector de l'energia i l'aigua, s'obté l'índex de producció de productes industrials (IPPI)[1]

L'IPI corregit dels efectes del calendari laboral permet calcular taxes de variació entre mesos de durada homogènia. La correcció s'efectua per a l'índex general i per a cadascun dels tres grups de destinació.

Evolució a Catalunya[modifica]

L'IPI va disminuir un 15,8% interanual a Catalunya al desembre del 2008. Per grans sectors industrials, tots va presentar decreixements. Els béns de consum baixaren un 1,8%, els d'equipament un 20,4% i els intermedis un 27,2%. Per altra banda, l'energia també presentà una disminució de l'11,2% interanual.[2]

Referències[modifica]

  1. «Idescat. Indicadors de conjuntura econòmica». [Consulta: 15 desembre 2017].
  2. «Idescat. Indicadors de conjuntura econòmica». [Consulta: 15 desembre 2017].