3x3

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esport3x3
Esport basquetbol
Autoritat esportiva FIBA
Tipus Esport d'equip, esport de pilota
Olímpic previst pels Jocs Olímpics de 2020
Característiques
Contacte
Membres de l'equip 3 per equip a la pista (4 per equip intercanviables)
Equipament Pilota de bàsquet
Terreny de joc 1/2 pista de bàsquet 15 x 11 metres
Modifica les dades a Wikidata

El 3x3 és un esport que consisteix en una adaptació del basquetbol. Va ser impulsat per la FIBA, i ja se n'han disputat certàmens oficials internacionals, com ara els Jocs Olímpics Juvenils. Si bé el joc ja existia amb anterioritat, la FIBA el reglamentà i en creà campionats internacionals.[1] Des de l'organisme internacional esperen que l'esport pugui arribar a ser als Jocs Olímpics per al 2020. Hi ha diverses competicions internacionals organitzades per la FIBA. Des del 2010 es van crear els mundials sub-18 i el Tour Mundial. A més, existeix el 3x3 All Stars, el Campionat Mundial FIBA de 3x3 i les classificacions per al Tour Mundial.

Regles[modifica]

L'esport es practica en una pista de 15 metres d'amplària i 11 metres de llargària, la qual cosa és equivalent a dividir una pista del basquetbol normal en dues meitats. Cada pista té un arc i tots dos equips roten entre atac i defensa. Cada equip està format per 3 jugadors i poden fer un canvi.

La pista ha de tenir una línia de lliures ubicada a 5,80 metres de l'extrem on s'ubica l'arc, i també ha de tenir una línia de 2 punts, a 6,75 metres al voltant de l'arc i un semicercle baix de l'arc.

Els partits[modifica]

El partit comença amb un sorteig per determinar quin equip fa d'atacant i quin de defensor. Quan l'equip defensor recupera la pilota, canvia a atacar vers l'arc que defensava.

Els partits duren 10 minuts i el rellotge s'atura cada vegada que la pilota "està morta" o quan es produeix una falta.

Guanyador del partit[modifica]

El primer equip que anoti 21 punts o més guanya el partit, si això ocorre abans dels 10 minuts. Si, al contrari, quan s'acaben als 10 minuts cap equip no arriba a aquesta marca, guanya el que tingui una puntuació més alta. En cas que hi hagi un empat un cop passats els 10 minuts, es donarà un minut de descans i després es jugarà un temps addicional, fins que qualsevol dels dos equips faci dos punts.

Faltes[modifica]

Les faltes són similars al basquetbol normal, però canvien els números sobre quan un equip "entra en falta". A diferència de l'esport comú, entra en falta un equip quan comet 7 faltes, i després de les 9 comeses, les següents es consideren "faltes tècniques". No es comptabilitzen les faltes personals.

Per cada falta dins de l'arc[Cal aclariment], es dóna la possibilitat a l'equip que la rep de llançar un tir lliure. Per cada falta fora de l'arc, es donen dos tirs lliures.

Una vegada superades les 6 faltes, s'atorgaran dos tirs lliures indistintament del tipus de falta i, superades les 9, s'atorguen dos tirs lliures i la possessió de la pilota.

Posada en joc de la pilota[modifica]

Quan s'anota una quantitat, l'equip que el rep posarà, en joc la pilota fent una passada o driblatge des de l'àrea sota de l'arc i s'haurà de deixar jugar sense intervenció per part de l'altre equip. En cas que s'erri el tant i si la pilota la rep l'equip defensor, haurà de dur-la fora de l'arc per poder jugar-la novament.

Els canvis es fan quan la pilota està "morta", és a dir, quan hagi de restaurar-se el joc normal.

Creixement.[modifica]

La FIBA busca desenvolupar i fomentar el basquetbol en tot el món utilitzant el 3x3 tenint en compte que és un joc més senzill i fàcil de practicar, ja que es necessita només un arc.

L'esport es va incloure per primera vegada en una competició internacional als Jocs Asiàtics d'Interior el 2007. Més tard tingueren lloc esdeveniments a la República Dominicana i a Indonèsia per, finalment, ser inclosos als Jocs Asiàtics Juvenils i, posteriorment, als Jocs Olímpics Juvenils.

... consolidar la nostra disciplina 3x3. S'ha format un Bureau Consultor i hem incorporat gent a aquest grup que no estan específicament dins de l'estructura FIBA, però que poden ajudar molt. Som molt optimistes i confiats en què anem a obtenir la cobdiciada designació pel Comitè Olímpic Internacional (COI) perquè el 3x3 sigui inclòs als Jocs Olímpics. Quan això succeeixi, serà una confirmació i celebració dels nostres esforços.

Hi ha una sola FIBA i un sol basquetbol, però és una nova fórmula que ens permetrà incorporar a la família del basquetbol totes aquelles persones que estaven fora de la nostra estructura i separades del joc.

Horacio Muratore, president de la FIBA [2]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]