72h...Y Valencia fue la ciudad

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lícula72h...Y Valencia fue la ciudad
Dades i xifres
Estrena2008 Modifica el valor a Wikidata
RodatgePaís Valencià Modifica el valor a Wikidata

Filmaffinity: 760190 Modifica el valor a Wikidata


72h... Y Valencia fue la ciudad és un documental dirigit per Òscar Monton i Juan Carlos Garcia, que narra com el fenomen que va situar la ciutat de València en l'avantguarda musical de la dècada del 1980 va esdevenir la mediàtica Ruta del Bakalao.[1] L'origen del projecte són les imatges que durant l'època d'eclosió de la nit valenciana va gravar la productora Texas Rangers Producciones a les discoteques més populars, com Barraca, Chocolate, Espiral, Spook Factory, Puzzle, The Face, ACTV i NOD, entre d'altres. Es tracta d'escenes que mostren l'altra cara del fenomen, allunyada del record de les drogues i el perill a les carreteres. El film recull imatges inèdites gravades en aquestes discoteques per a «fer un homenatge a la nit valenciana» i acabar amb el tòpic de «marginalitat que se li ha adjudicat».

Després d'estrenar el documental, es va treure un DVD acompanyat d'un doble CD recopilatori editat per Blanco y Negro Music amb la banda sonora d'aquells anys, a través de les cançons de gairebé una trentena d'artistes i grups de l'època com The Waterboys, Alien Sex Fiend, Xymox, Front 242, The Fuzztones, Megabeat, Chimo Bayo, Interfront o Nitzer Ebb, arribant a el número 1 de vendes a l'FNAC.

El títol fa referència al temps que els aficionats a la música electrònica podien passar sense descans per les famoses discoteques valencianes dels anys 1980 i 1990. El guió de documental va ser finalista als festivals DocsBarcelona, In-edit i a la Mostra de València 2007.

Argument[modifica]

72h... Y Valencia fue la ciudad abasta des de l'origen del fenomen vinculat al món artístic fins a la seva desaparició, passant per la seva influència fora del País Valencià, sense oblidar altres aspectes importants com l'alarma social que va crear a causa de l'ús de drogues lúdiques, els horaris o el perill de les carreteres. Es tracta d'un document únic, pel material d'arxiu videogràfic utilitzat i per estar ple de matisos.[2]

Es tracta d'un homenatge a tothom que va viure, va gaudir i va fer possible aquells meravellosos anys. A la vegada que serveix per apropar i informar les noves generacions del sentit de la Ruta Destroy.[3]

Referències[modifica]

  1. «Un documental revive la movida valenciana y su degeneración en la ruta del bakalao» (en castellà). 20minutos, 07-05-2008. [Consulta: 29 setembre 2021].
  2. «Un documental recupera imágenes inéditas de la 'ruta del bakalao' para acabar con su tópico de "marginalidad"». Europa Press, 06-05-2008. [Consulta: 29 setembre 2021].
  3. «Reestrenan el documental que homenajea a la noche valenciana de los 80s y 90s» (en castellà), 07-11-2019. [Consulta: 29 setembre 2021].