DocsBarcelona

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esdevenimentDocsBarcelona

El Festival Internacional de Documentals DocsBarcelona és un festival especialitzat en el gènere documental, format per seccions internacionals competitives, seccions no competitives i classes magistrals. Totes les pel·lícules que conformen les diferents seccions són seleccionades per un comitè internacional de programadors.

La ciutat que acull l'esdeveniment és Barcelona, tot i tenir un caire internacional. El festival consta de tres seccions:

 • La Secció Oficial que està oberta a films de qualsevol país del món.
 • La Secció Latitud DocsBarcelona
 • Secció Latitud DocsBarcelona està oberta a films que el seu país de producció sigui un dels següents: Espanya, Portugal i països d’Amèrica llatina (Argentina, Bolívia, Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, Equador, El Salvador, Guatemala, Haití, Hondures, Mèxic, Nicaragua, Panamà, Paraguai, Perú, República Dominicana, Uruguai, Veneçuela). 

Història[modifica]

El festival, que té una durada d'aproximadament una setmana, se celebra anualment al voltant del mes de maig. Docs Barcelona Festival comptarà amb la 21 edició que es celebrarà del 16 al 27 de maig del 2018 sota el lema "Mirades inquietes".

Aquest projecte va ser iniciat l'any 2004, al marc del projecte europeu CinemaNet Europa. La primera edició es va realitzar l'any 2007.

Edicions[modifica]

Premis[modifica]

Els documentals presentats competiran per als següents premis:

Premi DocsBarcelona TV3 a la millor Pel·lícula

Amb una dotació econòmica de 5.000 €, opten a aquest premi totes aquelles pel·lícules que no competeixin pel Premi Nou Talent, produïdes després del gener del 2015, que no hagin estat estrenades comercialment a Espanya (a sales comercials i/o en VOD) i que no hagin estat emeses per televisió a Espanya. Aquest premi l’atorga el Jurat DocsBarcelona. docsbarcelona.com.

Premi Nou Talent

Opten a aquest premi les pel·lícules produïdes després del gener del 2015 i que siguin el primer llargmetratge del seu realitzador/a. Aquest premi l’atorga el Jurat DocsBarcelona i és incompatible amb el de Millor Pel·lícula.

Premi Latitud DocsBarcelona-Antaviana

Opten a aquest premi les pel·lícules seleccionades per a aquesta secció que agrupa documentals de la Península Ibèrica i Amèrica Llatina. Aquest premi l’atorga el Jurat DocsBarcelona a la millor pel·lícula de la secció i el patrocina Antaviana Films, amb una aportació de 3000 € en treballs de postproducció (finishing, conformació, correcció de color, so, còpies DCP) del següent treball del director.

Premi del Públic

La pel·lícula guanyadora serà la que obtingui la millor puntuació en els vots del públic assistent a la Secció Oficial i la Secció Latitud DocsBarcelona. Cap dels premis podrà ser declarat desert ni ex æquo. Els documentals poden ser escollits per competir per a diferents premis, DocsBarcelona decidirà per quin(s) premi(s) poden ser escollits els films. DocsBarcelona es reserva el dret d’incorporar nous premis i de substituir els premis per altres d’igual o més valor sempre que hi hagi una causa justificada. En qualsevol cas, aquesta decisió serà sempre degudament comunicada. Els premis no són intercanviables per qualsevol altre premi a petició dels guanyadors. Els premis en metàl·lic estan subjectes a la legislació vigent de l’IRPF per a les produccions espanyoles i en base als convenis de doble imposició internacional per a les pel·lícules estrangeres. Totes les decisions preses pel Festival i pel jurat són inapel·lables. La inscripció i participació de documentals impliquen l’acceptació total de les bases. Qualsevol dubte que pugui sorgir que no quedi resolt a la present serà resolt per la direcció de l’organització del Festival. 

Col·laboradors[modifica]

Els patrocinadors oficials del festival són:

També rep el suport de:

Projectes relacionats[modifica]

DocsBarcelona Medellín[modifica]

Amb presència de directors internacionals, classes magistrals, taller de desenvolupament documental, Docs & Wine i estrenes de pel·lícules documentals, DocsBarcelona Medellín és un projecte que brinda als amants del cinema documental una festa audiovisual. El festival busca enfortir els projectes documentals, sobretot donant oportunitats als estudiants, docents i realitzadors per a connectar amb el mercat internacional.

L'última edició es va realitzar del 22 al 25 de novembre del 2017 a la ciutat de Medellín, Colòmbia. L'objectiu del festival a llarg termini és convertir Medellín en Capital Documental, des de Ciutat de Mèxic (Mèxic) fins a Buenos Aires (Argentina).[11]

Docs del Mes[modifica]

El Documental del Mes és una iniciativa de DocsBarcelona, el qual pretén acostar el gènere documental al màxim nombre d'espectadors possible i així incrementar la presència d'aquest a les pantalles cinematogràfiques. Seguint aquests objectius, cada mes s'estrena una pel·lícula del gènere de diferents països del món, de temàtica diversa, en una de les més de 70 sales (actualment 94)[12] a tot Catalunya, l'Estat espanyol i també a Xile i Colòmbia. En aquests moments s'està treballant per estendre el projecte i arribar a altres territoris (grans capitals, ciutats mitjanes,i petites poblacions) perquè s'incorporin a la tasca. També es proposa augmentar el nombre de sales amb ganes de projectar documentals de qualitat. L'objectiu final del projecte és obrir el gènere a nous públics, ja que consideren important contribuir a crear un hàbit de consum del documental entre la població.

Els documentals es projecten en versió original subtitulada en català a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears i en versió original amb subtítols en castellà a la resta de l’Estat, Xile i Colòmbia. La selecció d'aquests documentals la realitza un comitè de selecció de Paral·lel 40, una companyia internacional de gestió i producció audiovisual amb seu a Barcelona.

El projecte va néixer el 2005, i des de llavors es realitza el Premi del Públic el qual premia l'estrena de l'any millor valorada pels mateixos espectadors, els quals poden votar a la web de BarcelonaDocs del Mes.[13]

DocsBarcelona School[modifica]

És la branca de formació de DocsBarcelona. Aquesta consta de classes i tallers de formació en el món de la producció audiovisual documental. Els cursos van dirigits a tota mena de públic, especialment aquells apassionats en el món del documental. Hi ha una oferta bastant diversa de cursos, els quals es poden fer en diferents ciutats.[14]

Enllaços d'interès[modifica]

Referències[modifica]

 1. «Programa DocsBarcelona 2007» (en català). [Consulta: 16 desembre 2017].
 2. «DOCSBARCELONA». [Consulta: 16 desembre 2017].
 3. «DOCSBARCELONA - International Documentary Film Festival» (en català). [Consulta: 16 desembre 2017].
 4. «DOCSBARCELONA - International Documentary Film Festival» (en català). [Consulta: 16 desembre 2017].
 5. «DOCSBARCELONA - International Documentary Film Festival» (en català). [Consulta: 16 desembre 2017].
 6. «DOCSBARCELONA - International Documentary Film Festival» (en català). [Consulta: 16 desembre 2017].
 7. «DOCSBARCELONA - International Documentary Film Festival» (en català). [Consulta: 16 desembre 2017].
 8. «DOCSBARCELONA - International Documentary Film Festival» (en català). [Consulta: 16 desembre 2017].
 9. «DocsBarcelona 2015 | ed-2015 | DOCSBARCELONA» (en català). [Consulta: 16 desembre 2017].
 10. «DocsBarcelona 2016 | ed-2016 | DOCSBARCELONA» (en català). [Consulta: 16 desembre 2017].
 11. «(sin título)» (en castellà). [Consulta: 16 desembre 2017].
 12. «el Documental del mes » Col·laboradors» (en català). [Consulta: 15 desembre 2017].
 13. «el Documental del mes » Portada» (en català). [Consulta: 15 desembre 2017].
 14. «Catàleg de cursos – docsbarcelonaschool.com» (en català). [Consulta: 15 desembre 2017].