Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'esdevenimentMostra de Cinema Espiritual de Catalunya
Logotip XIV Mostra de Cinema Espiritual.jpg
Tipus festival de cinema
Lloc Catalunya
Organització Direcció General d'Afers Religiosos
Més informació
Lloc web http://cinemaespiritual.cat
Modifica dades a Wikidata

La Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya[1] és un esdeveniment cinematogràfic anual organitzat per la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Té com a objectius acostar a la ciutadania l’extraordinària riquesa de la diversitat religiosa que existeix al nostre país, fer visibles les diferents manifestacions religioses i espirituals, i afavorir el diàleg i la convivència.[2]

Les pel·lícules reflecteixen tant la sensibilitat d’alguna o algunes de les tradicions religioses com les grans qüestions que tot ésser humà es fa en algun moment de la seva trajectòria vital: el sentit de la vida i de la mort, la llibertat, l’amor, les malalties, la justícia i la solidaritat des d’una perspectiva transcendent, etc.

El format cinefòrum de la Mostra permet la presència d’especialistes en el món del cinema, filòsofs, periodistes, intel·lectuals i membres de diferents confessions religioses, que fan la presentació de la pel·lícula i condueixen el debat posterior.[3]

Història[modifica]

La Mostra neix l’any 2004 de la mà de mossèn Peio Sánchez, professor de la Facultat de Teologia de Catalunya, responsable de cinema de Arquebisbat de Barcelona i especialista en cinema religiós.

Fins a l'any 2013 la Mostra a Barcelona havia estat organitzada per l'Arquebisbat de Barcelona, però a partir del 2014 el relleu l'agafa la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya.[4]

Fins a l’any 2015 la Mostra era un certamen circumscrit bàsicament a la ciutat de Barcelona. El 2015, gràcies a la col·laboració de Obra Social "la Caixa", la Mostra s’estén arreu de Catalunya, amb projeccions als caixaforums de Girona, Lleida i Tarragona.[5] Aquesta edició del certamen acull 3.000 espectadors.[6]

L’any 2016, la Mostra incorpora la participació dels cinemes Verdi de Barcelona. També s’hi incorporen sis centres penitenciaris de Catalunya, gràcies a la col·laboració de la Direcció General de Serveis Penitenciaris del Departament de Justícia. El certamen inclou una retrospectiva sobre Krzysztof Zanussi[7] a la Filmoteca de Catalunya.

La Mostra forma part de Catalunya Film Festivals,[8] la Coordinadora de Festivals i Mostres de Cinema i Vídeo de Catalunya (CFF).|}

La Mostra supera els 5.000 espectadors.[9]

En l'edició de 2017, la Mostra porta a la Filmoteca de Catalunya una retrospectiva sobre Terrence Malick.[10] En aquesta edició la Mostra arriba a 30 sales de 12 ciutats de Catalunya, amb 69 projeccions i més de 5.000 espectadors.

Informació relacionada[modifica]

El portal Cinema espiritual i de les religions[11] dona a conèixer, per mitjà del format audiovisual i a través de la mirada cinematogràfica, la diversitat religiosa i de creences que existeix a tot el món, i també a casa nostra.

Conté informació sobre: El Fons filmogràfic de les religions i la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya. El Fons filmogràfic[12] és una base de dades que recull, de forma catalogada i d’accés lliure, una extensa producció cinematogràfica mundial referent a les diferents tradicions religioses. La Direcció General d’Afers Religiosos va crear el Fons l’any 2014 i l’actualitza periòdicament amb la coordinació de Joan-Andreu Rocha Scarpetta, autor del llibre Cinema, religions i cultures. Actualment el Fons aplega prop de 3.000 títols.

Referències[modifica]

 1. «Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya» (en ca-es). [Consulta: 16 febrer 2018].
 2. Sánchez Rodríguez, Peio «El cine espiritual como oportunidad para el diálogo fe-cultura». Vida nueva, 2746, març 2011.
 3. «La XIV Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya arrenca el 15 de novembre - Catalunya Film Festivals» (en es-es). Catalunya Film Festivals, 06-11-2017.
 4. «Aquest dijous s’obre la XI Mostra de Cinema Espiritual». CatalunyaReligió.cat, 05-11-2014. [Consulta: 5 novembre 2014].
 5. «[http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/289515/ca/director-general-dafers-religiosos-enric-vendrell-inaugura-barcelona-xii-mostra-cinema-espiritual-catalunya.do El director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, inaugura a Barcelona la XII Mostra de cinema espiritual de Catalunya - Sala de premsa. Generalitat de Catalunya]» (en ca). [Consulta: 16 febrer 2018].
 6. «[http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/289788/ca/director-general-dafers-religiosos-enric-vendrell-clou-xii-mostra-cinema-espiritual-catalunya-vist-3-000-persones.do El director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, clou la XII Mostra de cinema espiritual de Catalunya, que han vist unes 3.000 persones - Sala de premsa. Generalitat de Catalunya]» (en ca). [Consulta: 16 febrer 2018].
 7. EFE. «Krzysztof Zanussi: «Los católicos no se interesan por el cine»» (en es). [Consulta: 16 febrer 2018].
 8. «Notícies - Catalunya Film Festivals» (en ca-es). [Consulta: 16 febrer 2018].
 9. «[http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/296718/ca/xiii-mostra-cinema-espiritual-catalunya-projectara-tarragona-pellicules-dedoardo-maria-falcone-isabel-coixet.do La XIII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya projectarà a Tarragona dues pel·lícules d'Edoardo Maria Falcone i Isabel Coixet - Sala de premsa. Generalitat de Catalunya]» (en ca). [Consulta: 16 febrer 2018].
 10. Roca, Xavier «Terrence Malick, cineasta espiritual» (en ca). El Punt Avui.
 11. «Cinema espiritual i de les religions - Direcció General d'Afers Religiosos - Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge - Generalitat de Catalunya | gencat.cat» (en ca-es). [Consulta: 16 febrer 2018].
 12. «Cinema espiritual i de les religions - Direcció General d'Afers Religiosos - Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge - Generalitat de Catalunya | gencat.cat» (en ca-es). [Consulta: 16 febrer 2018].

Bibliografia[modifica]

ROCHA Scarpetta, Joan Andreu, Cinema, religions i cultures. La representació cinematogràfica de les grans tradicions religioses. Barcelona: Viena Edicions, 2017. ISBN 978-84-8330-973-5