Animac

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esdevenimentAnimac
Tipus festival de cinema
Vigència 1996 –
Localització Lleida, Lleida
Estat Espanya
Organitzador casa consistorial de Reus

Lloc web Lloc web
Modifica les dades a Wikidata

L'Animac és la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, una mostra no competitiva d'animació que se celebra des de 1996 a la ciutat de Lleida. Creat inicialment amb el nom de Cinemàgic,[1] sota la direcció de Jordi Artigas i la coordinació tècnica d'Eladi Martos. L'any següent passà a anomenar-se Animac, ja com a mostra i amb un altre equip.

Actualment és organitzada per l'Institut Municipal d'Acció Cultural (IMAC) de la Paeria, compta amb el suport de l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC) de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Lleida.

L'Animac està format per diverses activitats: la Mostra, el Petit Animac, Animac Camina i Animac 4 Estacions. També organitza, durant la Mostra, diversos tallers en col·laboració amb altres entitats com Ilerna, Escola Joso, 9Zeros, Pau Gargallo, IDEM o El Bombeto, entre d’altres.[2]

La XVI edició de l'Animac, el 2012 a Lleida va tenir 18.500 assistents i 128 projeccions.[3] L'edició de 2013 va tractar l'animació híbrida i els seus múltiples formats.[4]

L'Animac va rebre el Premi Nacional de Cultura 2009 de l'audiovisual[5] per «saber dibuixar amb traç fort un punt de trobada i reconeixement de la indústria i la cultura del cinema d'animació català, i per haver consolidat un espai obert i creatiu en diàleg amb altres cultures i públics diversos des del llenguatge de l'animació a Lleida».

Història[modifica]

L’Animac neix el 1996 amb la finalitat de donar a conèixer el cinema d’animació i alhora es proposa esdevenir el punt de trobada del tot els professionals del sector. El seu naixement commemora el 100 aniversari del cinema.

En la seva primera edició l’Animac adopta el nom de Cinemagic 96, Festival Internacional de Cinema d’Animació i és dirigit per Eladi Martos i Jordi Artigas. L’any següent ja pren el nom d’Animac, Festival Internacional de Cinema d’Animació. El 2006 ja se celebra amb el nom oficial actual: Animac, Festival Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya.

El 2009 l’Animac rep el Premi Nacional d’Àudiovisual a la cerimònia dels Premis Nacionals de Cultura. Durant la cerimònia, el jurat destaca el festival per «saber dibuixar amb traç fort un punt de trobada i reconeixement de la indústria i la cultura del cinema d’animació català, i per haver consolidat un espai obert i creatiu en diàleg amb altres cultures i públics diversos des del llenguatge de l’animació a Lleida».[6]

El 2010 el festival deixa el Teatre Principal de Lleida i es trasllada al palau de congressos La Llotja de Lleida, situat al barri de Pardinyes de la ciutat. Aquest nou espai permet incrementar el nombre d’assistents en un 20% respecte a l’any anterior. Així, passa de 15.000 visitants registrats l’any 2009 a 18.000 visitants el 2010.[7]

Des de 1997, la imatge gràfica de les diferents edicions del festival ha estat realtizada per Carles Porta. El qual el 1999 és premiat per aquest treball amb el Premi Jules Geret del Festival Internacional d’Annecy.[8]

Al llarg de les seves gairebé 16 edicions ha adquirit un gran reconeixement en l’àmbit internacional configurant-se com una mostra dinàmica no competitiva que atreu artistes d’arreu del món que utilitzen l’animació com a mitjà d’expressió personal.[9]

Dades pràctiques[modifica]

Les entrades del Festival es poden comprar anticipadament, reservant-les per correu electrònic o a les taquilles de la Llotja de Lleida. Durant la Mostra, es podran adquirir a la taquilla mateixa de l’Animac. El preu de l’entrada general per un dia és, segons dades del 2014, de 9€, 5€ en el cas de la reduïda. Pel que fa al Petitanimac, el preu és de 4€ (3€ la reduïda) per sessió. També es pot adquirir un abonament de 4 dies, que inclou un catàleg, per 30€.[10]

Les activitats d’Animac es distribueixen en diversos espais: la Llotja, el CaixaForum Lleida i el Cafè del Teatre. Tot i això, s’utilitzen, per qüestions d’allotjament i organització, altres espais com alguns hotels i hostals.[11]

La Mostra[modifica]

La Mostra és l’acte principal de l’esdeveniment i inclou la projecció de diversos llargmetratges i curtmetratges, així com conferències (Reflexions teòriques sobre experiències d’animació),[12] el Networking & Pitch, l’Animacrea, l’Animac Campus i l’Animac Nit.

El 2012 s’inclou, com a part de la Mostra, l’elecció d’un Premi del Públic per a curtmetratges. El curt guanyador rep un diploma honorífic commemoratiu. Els Guanyadors de la primera edició del premi (2012) van ser: Luminaris (Argentina, 2011) de Juan Pablo Zaramella i A Morning Stroll (Regne Unit, 2011) de Grant Orchard.[13]

Projeccions[14][modifica]

Les projeccions s’estructuren en diverses sessions, que s’organitzen segons les tècniques, autors, estils o escoles cinematogràfiques. Algunes d’aquestes sessions estan pensades per aquelles escoles que s’inscriguin prèviament.

Networking & Pitch [15][modifica]

Networking & Pitch és un espai de discussió i trobada entre professionals del món de l’animació per tal de facilitar la difusió de projectes, així com serveis i talents. Aquesta difusió es duu a terme a través de diverses vies.

En primer lloc, trobem Elevator Pitch Escoles, unes sessions pensades especialment per a empreses i escoles del món de l’animació. També inclou la presència d'estands de les escoles i empreses que col·laboren a l’espai d’Animacrea.

La segona via és Incubator, que consisteix en un acte de presentació de projectes davant un grup de professionals de la indústria. Els projectes exposats són prèviament seleccionats.

Una altra via és Portfolio Sessions, que dóna l’oportunitat als professionals del sector de mostrar el seu portfoli (en 15 minuts) i presentar les seves aptituds relacionades amb el món de l’animació (animador, guionista, programador, etc.). Els professionals també es decideixen amb antelació (omplint un formulari, i després es fa entrevista).

Per últim, trobem Vermut Freelance, una novetat del 2014. Es tracta d’una trobada de caràcter informal entre freelancers del sector per tal d’establir relacions i fer contactes. Aquesta activitat s’engloba dins espai Animacrea.

Animacrea[16][modifica]

Animacrea és un espai obert a tothom que inclou diversos tallers organitzats per especialistes, l’Openscreen (projecció en un espai alternatiu d’aquelles animacions més experimentals) i l’Espai Kids, que consisteix en una zona d’entreteniment i joc per a nens. També inclou esmorzar amb els autors.

Animac Campus[17][modifica]

Animac Campus és un servei organitzat durant els dies que transcorre la mostra per tal d’oferir als centres educatius relacionats amb l’animació (animació, cinema, audiovisuals, art o disseny) la possibilitat d’assistir al festival en grup. Contractant aquest servei, el grup rep una targeta acreditativa amb descompte en l’abonament i un Kit Animac. Aquesta targeta inclou l’allotjament i permet assistir a les conferències, projeccions de cinema i activitats, així com conèixer professionals de l’animació. L’allotjament s’escull, en el moment de la inscripció dins una oferta d’espais: campus de Lleida, hotels, albergs, etc.

Animac de Nit[18][modifica]

Animac de Nit consisteix en una sèrie de projeccions nocturnes (11 de la nit) al Cafè del Teatre. A l’edició del 2014, s’oferien tres sessions noctàmbules: Cartoons Chanantes (Dijous 20 de febrer), Meneo. Tropical Lo-fi (Divendres 21 de febrer), i Mamut Cinema (Dissabte 22 de febrer).

Altres activitats[modifica]

Animac Camina [19][modifica]

Animac Camina és una activitat itinerant que té per objectiu difondre la part més representativa de La Mostra un cop aquesta ja ha finalitzat. Així, es realitza una gira per altres festivals, programacions de cinema o esdeveniments culturals on hi pugui haver públic interessat en l’art de l’animació.

La direcció artística d’Animac fa una selecció d’entre totes les pel·lícules programades a La Mostra i les recull en diferents programes, d’una durada aproximada d’una hora, pensats per a diferents públics i territoris. En l'edició del 2013, l'Animac Camina oferia dos programes: el Petit Animac Camina, dirigit al públic infantil, i l'Animac Camina Internacional, una mostra de les millors propostes d'animació d'arreu del món presentades a Animac.

Animac 4 estacions [20][modifica]

Animac 4 estacions inclou totes aquelles activitats que Animac organitza més enllà de les dates del festival. Aquestes activitats són generalment de caràcter pedagògic, la majoria consistents en tallers especialitzats presencials oferts a diferents centres de la ciutat de Lleida.[21]

L'edició del 2014 oferia les següents activitats al llarg de l'any:

  • Seminari a càrrec d'Antoni Pinent sobre el cinema d'apropiació per a alumnes de Comunicació Audiovisual de la Universitat de Lleida.
  • Taller d'iniciació a l'Stop Motion a càrrec de Claudi Sorribas per a alumnes del CFGS d'Animació, Videojocs i 3D.
  • "Daumenreise: Travel Workshop", taller itinerant a càrrec de la directora d'animació japonesa Maya Yonesho per a alumnes de l'Escola d'Art Municipal Leandre Cristòfol.
  • Taller de cinema d'animació amb la tècnica de la rotoscòpia a càrrec de Juan Carlos Concha al Centre de Recursos Juvenils La Palma.
  • Taller de creació d'un vídeo d'animació sota el tema Animació i Gènere Femení a càrrec de CactuSoup.
  • Taller de cinema d'animació amb Stop Motion a càrrec de Joan Pena al Centre de Recursos Juvenils La Palma.
  • Taller "La pel·lícula del demà" a càrrec d'Isabel Herguera per a alumnes del cicle d'il·lustració de l'Escola d'Art Municipal Leandre Cristòfol.
  • Taller d'animació i documental a càrrec de Marcelo Dematei per a alumnes de Comunicació Audiovisual de la Universitat de Lleida.

Edicions[22][modifica]

1996[modifica]

L’edició del 1996 fou la primera edició de la mostra i neix amb el nom de Cinemagic 96, Festival Internacional de Cinema d’Animació. S’organitza sota la direcció d’Eladi Martos i Jordi Artigas, commemorant el 100 aniversari del cinema.

1997[modifica]

En aquesta edició la mostra adopta el nom d’Animac, Festival Internacional de Cinema d’Animació. Aquest es manté fins al 2006.

1998[modifica]

L’edició de 1998 arrenca amb la projecció de dos curtmetratges premiats amb l’Òscar el 1997 i el 1998. Aquests films són Geri’s Game i Tin Toy del director John Lasseter.[23]

1999[modifica]

L’edició de 1999 té l’objectiu de mostrat la gran varietat de possibilitats expressives que ofereix el cinema d’animació. Durant la seva sessió inaugural es projecten vuit curtmetratges i una selecció de treballs de Martha Colburn[24]

2000[modifica]

2001[modifica]

El 2001 la nova edició de l’Animac, es presenta amb una Carolina López Caballero com a nova directora. Aquest any la mostra se celebra de l’1 al 4 de 2001, i vol esdevenir una plataforma de difusió de les produccions d’animació que es realitzen arreu del món[25]

2002[modifica]

La mostra de 2002 s’organitza entre els dies 14 i 17 de febrer de 2002[26] i alguns dels convidats a la mostra són Phil Mulloy i Vera Neubauer.[27]

Alhora, es projecten treballs de Carles Porta, Len Lye i Lotte Reininger, i es realitza sota la mateixa direcció de l’any anterior amb Carolina López Caballero. Aquest any, la mostra vol esdevenir una plataforma capaç de posar en comunicació la indústria i les noves promeses del sector.[28]

2003[modifica]

El 2003 l’Animac compta amb la nova direcció d’Isabel Herguera, que es planteja l’objectiu de relacionar l’animació amb altres formes artístiques. Aquest any es presenten pel·lícules de William Kentdrige i Alexander Lukitch Ptushko. Així mateix, presenta com a novetats la realització d’un taller d’animació i una jornada en la qual, creadors poden presentar els seus projectes a representants de la indústria. Aquest any també, els espectadors poden triar el programa de pel·lícules en un espai anomenat Animac Menú.[29]

2004[modifica]

L’Edició de 2004 es desenvolupa al voltant del teatre com a temàtica principal i continua sota la direcció d’Isabel Herguera. L’edició compta amb la presència de Josep Pozo, Asha Miró, Fernando de Felipe, Janie Geiser, Raimund Krumme i Erik Patrick. Aquest darrer, presenta una retrospectiva sobre el documental i l’animació, amb produccions que mostren els lligams que estableix l’animació amb la realitat[30]

2005[modifica]

L’Animac del 2005 compta amb la presència de Vuk Jevremovic, Christine Panushka, Gul Ramani, Brett Ingram, Alex Mendizabal i Blanca Palou. Així mateix, té com a país convidat a l’Índia. Així mateix, seguiex comptant amb la direcció d’Isabel Herguera i explora tècniques com la claymotion amb un taller creatiu realitzat per SAM i Pablo Pellicer, així com la tècnica de les siluetes proposant una selecció de pel·lícules l’usen[31]

2006[modifica]

L’onzena edició de la mostra projecta treballs de Ton Sirera, Josep Mestres, Fermí Mariomon, Jan Baca i Toni Garriga, autors que van mantenir viva l’animació catalana entre les dècades dels 50 als 70. Aquesta edició coincideix amb l’any que Lleida esdevé capital de la cultura catalana. En aquest sentit, s’estrena Lux, de Vuk Jevremovich, inspirada en el monument de la Seu Vella.

2007[modifica]

El 2008, l’Animac es centra en la realització de tallers que permetin al públic experimentar en primera persona l’animació. Així, s’organitzen activitats de la mà de Cuccinema, Olaf Ladousse, Judas Arrieta i Lorenzo Fonda i Blu, entre d’altres. A més, compta amb Japó com a país convidat i amb Isabel Herguera com a directora.[32]

2009[modifica]

2010[33][modifica]

L’Edició de 2010 és la primera que s’organitza al palau del congressos de La Llotja de Lleida, amb un aforament superior al Teatre Principal de Lleida. Aquesta mostra, també s’organitza després d’haver rebut el Premi Nacional de Cultura 2009 de l’Audiovisual l’any anterior. Aquesta edició de la mostra es dedica a la literatura.

Alhora, s’inicien dues noves activitats: l’Animac Campus, dirigida a estudiants d’art, cinema o animació, i l’Animac Mentor, pensat per a autors que tinguin algun projecte entre mans.

Aquesta edició, compta amb els germans Stephen i Timothy Quay, com a convidats especials. Altres directors que presenten els seus films a la mostra són Adam Elliot, Pjotr Sapegin i Viktor Bocharov.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]