ARDUF

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióARDUF
Flag of ARDUF.png
Dades bàsiques
Tipus entitat partit polític
Història
Fundació 1993
Organització i govern
Seu central 
Modifica les dades a Wikidata
Bandera de l'ARDU i ARDUU (no confirmada)

ARDUF són les sigles de l'Afar Revolutionary Democratic United Front (Front Unit Democràtic Revolucionari Àfar, en àfar: Qafar Uguugumoh Demokrasiyyoh Inkiinoh Fooca (abreujat Uguugumo), amhara የአፋር አብዮታዊ ዴሞክራሲያዊ አንድነት ግንባር), grup nacionalista àfar creat el 1991 i partidari d'unificar en un sol estat els territoris habitats per l'ètnia àfar a Eritrea i Etiòpia. Manté lligams estrets amb el Front pour la Restauration de l'Unite et la Democratie (FRUD) de Djibouti.

Mohamoda Ahmed Gaas que sota el règim de Menguistu Haile Mariam havia estat cap regional del Partit dels Treballadors d'Etiòpia a la Regió Autònoma d'Assab va fundar (1991) a Djubuti l'ARDU (Afar Revolutionary Democratic Unity); l'agost del 1991 l'ARDU es va unir a altres dos partits àfars de Djibuti per formar el Front per la Restauració de la Unitat i la Democràcia FRUD que a finals d'any va estar a punt d'enderrocar al govern de Djibuti que fou salvat per forces militars franceses. L'ARDU operava també a Etiòpia (on va subsistir després de la seva fusió a Djibuti on va formar el FRUD) i nominalment a Eritrea (on no tenia gairebé implantació) i l'octubre de 1991 es va unir a una facció o grup de l'Ugugumo formant l'ARDUU (Afar Revolutionary Democratic Unity Union) que va començar operacions militars per la unificació dels territoris àfars d'Eritrea i Etiòpia al mateix temps que el FRUD combatia a Djibuti.

El març de 1993 el ARDUU es va unir a dos altres grups (l'Afar Ummatah Demokrasiyyoh Focca/Afar People's Democratic Front AUDF/APDF, i l'Afar Revolutionary Forces ARF) i d'aquesta unió va néixer l'ARDUF (Afar Revolutionary Democratic United Front) que va mantenir la lluita per la reunificació i contra el règim Woyane d'Addis Abeba. El 1995 Gaas va aconseguir el control del grup principal de l'Ugugumo i fou elegit secretari general però va delegar en Muhyadin Miftah però aquest fou arrestat a Djibuti (agost de 1995) i entregat a Etiòpia on fou empresonat; una bona part dels altres caps del grup principal van fer un acord amb el govern i es van unir a l'Organització Popular Democràtica Àfar (APDO), ara el partit majoritari a la regió Àfar (després de les eleccions del 1995). El segrest d'uns turistes italians el març del 1995 va portar a una ofensiva de les forces etíops el 1995; el 1996 les forces del govern van aconseguir diverses victòries sobre els rebels i el 1997 l'ARDUF va intentar un acord de pau a l'anomenada Conferència Àfar (octubre i novembre) i encara que no ho va aconseguir, en esclatar la guerra entre Etiòpia i Eritrea va declarar un alto el foc unilateral el 5 de juny de 1998 i va fer costat al govern etíop contra Eritrea; poc després 1998 va decidir unir-se amb altres partits: l'Organització Popular Democràtica dels Àfars, el Moviment Nacional Democràtic Àfar, el Front Nacional d'Alliberament Àfar i dissidents del Front d'Alliberament Àfar, i es va formar el Partit Nacional Democràtic Àfar. Mohamoda Ahmed Gaas fou nomenat ministre del govern etíop. Però finalment almenys una part de l'ARDUF en va quedar fora i va subsistir com a partit diferenciat; és part actualment (des de 2003) de les Forces Democràtiques Unides d'Etiòpia (United Ethiopian Democratic Forces UEDF) coalició de l'oposició estatal. Es va oposar a la demarcació de la frontera entre Etiòpia i Eritrea, ja que reclama la unitat de les terres àfars sense fronteres; en aquesta reclamació va rebre el suport del soldà àfar Hanfare Ali Mirah.