Aaru

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Pintura en la tomba de Najt.

En la mitologia egípcia, Aaru era el paradís de l'inframon on manava Osiris; les ànimes (Ka) que pels seus pocs pecats pesaven menys que la Ploma de la veritat eren enviades a Aaru per viure-hi en calma durant tota l'eternitat. Aaru era considerat un lloc a l'est (allà on sorgeix el sol) i era descrit com un delta o una sèrie d'illes cobertes de canyes.

Només els esperits que els seus actes passats terrenals (consciència i moralitat, representats pel cor) pesaven igual que el Maat (l'harmonia còsmica, representada simbòlicament per una ploma) els era permès començar un llarg i perillós viatge al Aaru, per gaudir plaent per tota l'eternitat.

Però la vida nova que comença després d'un judici favorable no és, al principi, millor o més espiritual que la vida a la terra. El just segueix sent un caminant en un viatge llarg i difícil per aconseguir arribar a la felicitat en els fèrtils camps de Aaru.

En aquest viatge estava exposat a múltiples perills i, per evitar-los, l'esperit del difunt depenia de l'energia i coneixements que hagués adquirit en la vida passada, i de les paraules màgiques registrades en el llibre dels morts.

A més necessitava l'ajuda proporcionada pels parents i amics que encara vivien a la terra, ja que eren ells els que asseguraven la conservació del seu cadàver perquè ell pogués tornar i utilitzar-lo com tomba indestructible, llar i abric de la seva Ka, necessitant aliment i beguda per a la seva vida, oracions i sacrificis per a la seva salvació, i perseverar el seu record inscrivint en els murs de la tomba, o escrivint en rotllos de papir, capítols del llibre dels morts, introduïts entre els embenats del seu cos momificat.

Noms alternatius: Yaaru, Iaru, Aalu

Vegeu també[modifica | modifica el codi]