Abús sexual

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'abús sexual es defineix com a una activitat sexual entre dues, o diverses, persones sense el consentiment d'una d'elles. L'abús sexual és un acte que atempta contra la llibertat sexual i és, per tant, un dels delictes contra la llibertat sexual.

L'abús sexual es pot produir entre persones adultes, d'una persona adulta a una menor i fins i tot entre menors. Es consideren abusos sexuals no consentits els que s'exerceixen sobre menors de 13 anys, sobre persones amb trastorns mentals o privades de sentit. També és un delicte si l'agressor obté el consentiment de la víctima fent valdre una situació de superioritat sobre ella que coarti la seva llibertat.

Es considera abús sexual qualsevol tipus de penetració, tocaments o carícies d'òrgans genitals en contra de la voluntat de la víctima i tocament dels òrgans genitals de l'abusador. També s'hi considera qualsevol acció que insti el menor a presenciar contingut sexual impropi (observar l'adult despullat o mentre manté relacions sexuals amb altres persones, veure material pornogràfic o assistir a converses de tipus sexual per exemple)

Un tipus d'abús sexual és la violació, que es considera delicte sense importar l'edat de la víctima.

Cal destacar que quan el marit imposa a la dona realitzar relacions sexuals per la força també és abús ni que sigui dins del matrimoni.

Abús sexual infantil[modifica | modifica el codi]

Article principal: Abús sexual infantil

Una definició generalment acceptada és la proposada pel National Center of Child Abuse and Neglect (depenent del United States Department of Health and Human Services), el 1978: Contactes i interaccions entre un nen i un adult, quan l’adult (agressor) utilitza al nen per estimular-se sexualment ell mateix, al nen o a altra persona. L'abús sexual pot també ser comès per una persona menor de 18 anys, quan el perpetrador és significativament major que la víctima o quan l’agressor està en una posició de poder o control sobre el que és menor.[1]

L'abús sexual a menors és un delicte en molts països. La llei protegeix els menors d'aquestes accions.

En el terreny de la prevenció, el Consell d'Europa, ha publicat la "Regla de Kiko",[2] un material educatiu.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Alonso Varea, José-Manuel; Font Cabrè, Pere; Val Liso, Asun. «Ep! No badis!. Guia pedagògica per a la prevenció de l'abús sexual i altres maltractaments infantils», setembre 2001.
  2. «La Regla de Kiko». Consell d'Europa. [Consulta: 7 novembre 2013].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Abús sexual Modifica l'enllaç a Wikidata