Violació

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Les màrtirs búlgares, de Makovsky

La violació és l'acte de mantenir relacions sexuals amb una altra persona sense el seu consentiment emprant la violència, tant física, psicològica com emocional, durant l'acte. També s'entén per violació tot aquell fet en el qual no es respecti la decisió o postura de la contrapart. Aquesta es considera un acte delictiu en la majoria de codis penals.[1]

Tipus[modifica]

La majoria de violacions es produeixen per part d'agressors que coneixen la víctima, essent amics, ex-parelles o companys o una parella nova que va més enllà del permès per l'altra part. La violació dins del matrimoni no està reconeguda com a delicte arreu del món però s'inclouria dins d'aquest primer grup de violacions.

L'anomenada gang rape o violació en grup es produeix quan diversos agressors violen una mateixa víctima, inclou els assalts de bandes i les violacions de guerra. Els perpetradors usen una dosi més alta de violència que en altres casos i solen ser desconeguts per a la víctima (excepte en els casos de determinades violacions "d'honor", on familiars o autoritats ataquen una dona que ha comès una falta per a la comunitat o està emparentada amb gent que ha comès un delicte).

Un tercer grup és l'abús sexual a menors, majoritàriament perpetrat dins la família dels infants. Per últim existeixen les violacions en institucions, com centres de menors, presons o similars.

Les violacions es poden classificar també segons el sexe dels involucrats en l'acte.

Causes[modifica]

Un estudi finançada per Hunt Alternatives trobà una correlació entre hòmens que paguen per a tindre sexe i hòmens violadors basant-se en la comparació de 101 hòmens que paguen per tindre sexe i 101 hòmens que no.[2]

Societats amb absència de violacions[modifica]

L'antropòloga Peggy Reeves Sanday investigà les violacions en 150 societats humanes durant 40 anys i trobà que el 47% es caracteritzava per l'absència de violacions, un 17% tenia alguns casos de violació i la resta eren propenses a la violació. Allò correlatiu a les societats absents de violacions fou que les dones tenien autoritat no relacionada amb la reproducció a la comunitat, no hi havia relació jeràrquica basada en el sexe, els xics eren ensenyats a respectar a xiques i dones en compte d'ensenyar-los a protegir-les, eren estables i pacífiques, les religions no presentaven divinitats que foren totes masculines i no explotaven el medi ambient. Allò correlatiu a les societats amb la tendència a les violacions fou que toleren, promouen i sovint glorifiquen la violència com a marca de la masculinitat a la infantesa primerenca, l'autoritat i el treball és segregat per sexe on les dones tenen poca o gens d'autoritat no relativa a la reproducció i les qualitats eren considerades femenines són considerades com a inferiors.[3]

La violació a la ficció[modifica]

La representació que es realitza de l'acte de la violació a les narratives exposades en pantalla sol ser, segons A. Heller-Nicholas, melodramàtica en el sentit de presentar un dualisme moral (bons contra roïns, víctima contra criminal). Al cinema de terror sol utilitzar-se la violació per a "explorar conceptes fora de les realitats socials dels assalts sexuals".[4]

La violació té un paper essencial al gènere cinematogràfic de la violació i venjança..[5]

Referències[modifica]

  1. «violar». Diec2. [Consulta: 29 març 2017].
  2. Farley, Melissa; Matthews, Emily Schuckman; Malamuth, Neil M.; Jarrett, Laura «Comparing Sex Buyers with Men Who Do Not Buy Sex: New Data on Prostitution and TraffickingComparing Sex Buyers with Men Who Do Not Buy Sex: New Data on Prostitution and Trafficking». Journal of Interpersonal Violence, 31-08-2015.
  3. Chemaly, Soraya «Our 'Rape Problem' Can't Be Solved By Colleges». The Huffington Post, 28-01-2015 [Consulta: 15 agost 2015].
  4. Heller-Nicholas, 2009, p. 1.
  5. Andrews, David «Reconsidering the Body Genre: Rape-Revenge and Postfeminist Softcore as Biocultural Phenomena». Alphaville: Journal of Film and Screen Media, 7, 2014.

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Violació Modifica l'enllaç a Wikidata