Progesterex

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Progesterex és el nom d'un fàrmac inexistent que és esmentat en un difós "hoax" (engany). S'hi refereix com "la droga dels violadors". Aquesta droga no es troba registrada a les més importants bases de dades farmacològiques, atès que no existeix cap producte farmacològic amb aquest nom. A la llegenda urbana se li atribueixen qualitats capaces d'esterilitzar animals de forma permanent. S'ha reconegut que tots els rumors arran de l'ús d'aquesta droga per part dels violadors són completament falsos.[1]

Història[modifica]

  • Hoax: Progesterex "La droga dels violadors"
  • Tipus: Llegenda urbana
  • Origen: Portugal
  • Data: Novembre de 1999, maig de 2000, març de 2001[2]

Aquest missatge és una broma (HOAX), que utilitza elements ficticis, barrejat amb alguns fets reals. Ha estat divulgant en anglès, probablement des de novembre de 1999, i s'han vist almenys dues versions en espanyol, amb petites diferències entre elles.

No existeix la droga anomenada Progesterex. No hi ha menció a ella en cap text mèdic o científic ni hi ha al mercat píndoles utilitzades per veterinaris per esterilitzar permanentment cavalls o altres animals grans.[3]

El missatge té tots els trets comuns de qualsevol hoax, especialment d'aquells que entren en la categoria de llegendes urbanes: una advertència amb clares intencions d'atemorir, la manca de fonts comprovables, la referència a una autoritat anònima de qui va provenir l'alarma, però que no s'esmenta, i sobretot, el clàssic de tot hoax, la súplica per a propagar entre tots els nostres coneguts.

En aquest cas, s'hi afegeixen alguns elements reals que convé conèixer. La droga "Rohypnol", esmentada en aquest hoax, és un anestèsic quirúrgic que realment existeix i que s'ha utilitzat en alguns casos reals de violacions, denunciats com a mínim als Estats Units.

Aquesta droga es dissol ràpidament en els líquids, i quan es combina amb alcohol, causa adormiment, desinhibició i amnèsia. Després que es denunciessin aquests casos, la droga es va començar a produir amb una nova fórmula que la fa canviar de color quan es dissol en algun líquid, fent més evident la seva presència.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]