Llegenda urbana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Una popular llegenda urbana explica que és possible veure la Gran Muralla Xinesa des de l'espai.

Una llegenda urbana és un neologisme equivalent als mots en català "rumor públic" o "enraonies".[cal citació] Com qualsevol llegenda, es tracta d'històries o contes extravagants o fantàstics, però prou creïbles, vehiculats de boca en boca, adquirint així dades noves i matisos personals de qui ho explica, com si es tractessin de fets reals que van tenir lloc en algun moment i lloc determinats, habitualment dins o en relació amb una gran ciutat. Una característica que les distingeix és que és gairebé impossible trobar un testimoni directe del succés narrat, pel que resulta molt difícil saber si la història és real. Les històries en qüestió reben diverses denominacions per part de qui les expliquen i difonen: hi ha llocs on, per exemple, són anomenades simplement contes. També hi ha qui prefereix catalogar-les com a llegendes a seques, considerant que la seva funció segueix sent la pròpia d'aquest gènere.

Algunes llegendes urbanes[modifica]

  • Una llegenda urbana molt popular des de fa molts anys entre la joventut és aquella que explica que persones han estat segrestades amb l'única fi d'extirpar-los un ronyó, potser després d'assistir a una festa o de veure's obligades a prendre alguna droga; o aquella que exposa missatges subliminars en anuncis comercials; o també el gust gastronòmic per a menjar fetus de nadons a Taiwan, entre d'altres.
  • Dues de les llegendes urbanes més esteses són les de Verònica i l'autoestopista fantasma, les quals s'expliquen arreu del món i s'han anat modernitzat amb el pas del temps. Per exemple, en les primeres versions de la "llegenda de Verònica" no apareixia la seva imatge dins d'un mirall, sinó que apareixia reflectida sobre la superfície de l'aigua d'un barril. En la llegenda de l'autoestopista fantasma en els seus orígens la noia no pujava a un cotxe sinó que parava els genets i muntava en els seus cavalls.
  • La presumpta mort de Paul McCartney (del grup The Beatles) en un accident de trànsit l'any 1966 i del doble que el va substituir a partir de llavors. Els fans deien haver trobat proves del fet en els discos posteriors a aquell any.
  • La vaga a la japonesa és una llegenda urbana d'origen espanyol; els japonesos no solen treballar més del compte com a mesura de pressió.
  • Polybius és el nom d'una màquina recreativa que ha generat moltes llegendes urbanes al seu voltant.
  • El significat del mot xinès wēijī, que erròniament sovint es considera format pels mots "perill" i "oportunitat".

Bibliografia[modifica]

  • CAMACHO, S. 2005: Leyendas urbanas. ¿Qué hay de verdad en ellas? Madrid.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llegenda urbana