Ronyó

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
1. Aparell urinari humà: 2. Ronyó, 3. Pelvis renal, 4. Urèter, 5. Bufeta urinària, 6. Uretra. (Costat esquerra amb secció frontal)
7. Glàndula suprarenal
Vasos: 8. Artèria i vena renals, 9. Vena cava inferior, 10. Aorta abdominal, 11. Artèria i vena ilíaques
Transparències: 12. Fetge, 13. Intestí gros, 14. Pelvis
Secció frontal del ronyó dret.
1. Càpsula renal, 2. Còrtex renal, 3. Columna, 4. Medul·la renal: 5. Piràmide i 6. Papil·la de la piràmide.
7. Pelvis renal, 8. Calze major, 9. Calze menor, 10. Urèter.
11. Corpuscle (del nefró)
Sistema vascular: 12. Arteriola i vènula interlobel·lars, 13. Artèria i vena arcuades, 14. Artèria i vena interlobulars, 15. Artèria renal, 16. Vena renal.
17. Hili renal, 18. Pol del ronyó (inferior) , 19. Greix del si renal.
Infotaula anatomiaRonyó
Kidney section.jpg
Detalls
Llatíren
Part deaparell urinari i sistema endocrí Modifica el valor a Wikidata
Artèria renal
Vena renal
InnervacióPlexe renal
Identificadors
MeSH[1]
TAA08.1.01.001 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 7203 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
EB Onlinescience/kidney Modifica el valor a Wikidata
Terminologia anatòmica

Els ronyons són dos òrgans presents en els animals vertebrats, que filtren la sang de l'aparell circulatori i permeten l'excreció a través de l'orina de diversos residus metabòlics de l'organisme mitjançant d'un sistema complex que inclou mecanismes de filtració, absorció i excreció.

Tenen forma de fesol, i en l'ésser humà cadascú té, aproximadament, la grandària del seu puny tancat. Ubicats en el retroperitoneu, just sota les costelles, a l'altura de les primeres vèrtebres lumbars. Per regla general, el ronyó dret se situa en una posició lleugerament inferior a la del ronyó esquerre a causa del gran espai que ocupa el fetge en la regió dreta de l'abdomen. La seva zona convexa està orientada cap a la part lateral del cos i la còncava cap a la part medial. Al centre de la zona còncava es troba l'hil renal, per on entren l'artèria renal que subministra sang al ronyó i la vena renal que la drena a la vena cava inferior. L'artèria renal es ramifica progressivament, formant les artèries interlobulars, les artèries arcuades, les artèries interlobel·lars i les arterioles eferents que irriguen els corpuscles de Malpighi. Al seu torn, aquestes arterioles es divideixen en els capil·lars glomerulars i de la càpsula de Bowman. De l'hil també surt l'urèter, estructura tubular que recull l'orina i la porta fins a la bufeta urinària. Adjacents al pol superior de cada ronyó i envoltades pel teixit adipós perirenal estan situades les glàndules suprarenals.[1] Els ronyons estan innervats pels nervis renals, els quals s'originen en els ganglis celíacs, estructures pertanyents al sistema nerviós autònom simpàtic situades a ambdues bandes del tronc arterial celíac, sobre l'artèria aorta abdominal i just por sota del diafragma. També reben estímuls del sistema nerviós parasimpàtic a través de petites branques del nervi vague abdominal. Els nervis renals formen el plexe renal, l'activitat de la majoria d'ells és vasomotora i acompanyen a les artèries renals en el seu trajecte d'entrada a l'òrgan.

Cada dia els ronyons processen uns 180 litres de sang.[2] per a produir, aproximadament, 1,5 litres d'orina, una solució líquida composta d'aigua i diverses substàncies en quantitat variable que s'eliminen de l'organisme, procedents del metabolisme corporal. L'orina baixa contínuament cap a la bufeta urinària a través dels urèters. La bufeta emmagatzema l'orina fins al moment que l'expulsa a l'exterior en la micció.

Embriologia[modifica]

Els ronyons dels mamífers es formen a partir del mesoderm intermedi. El seu procés de desenvolupament (nefrogènesi)[3] té lloc en tres fases successives: pronefros, mesonefros i metanefros. El metanefros és l'estructura precursora del ronyó definitiu.[4]

Funcions del ronyó[modifica]

En els humans la seva mida és similar a la d'una tancada, té color vermell fosc i el seu pes és de 125 a 155g. Les seves funcions principals són:

 • Participar en l'homeòstasi del cos:
  • Eliminant productes residuals del metabolisme a través de l'excreció d'orina
  • Regulant el volum dels fluids extracel·lulars, absorbint o eliminant aigua durant el procés de filtrat
  • Regulant la producció d'orina.
  • Controlant la reabsorció dels electròlits.
 • El ronyó també secreta dos hormones importants: l'eritropoetina, i la renina.
 • Participa en la formació de la vitamina D.[5]
 • Forma glucosa (gluconeogènesi)[6]

Filtrat[modifica]

La filtració ocorre en petites unitats col·locades dintre dels ronyons anomenades nefrones. Cada ronyó té al voltant d'un milió de nefrones. A la nefrona, el glomèrul -que és un petit cabdell de capil·lars sanguinis- està envoltat per la càpsula de Bowman, que es continua amb un petit tub col·lector d'orina anomenat túbul, el qual té dues parts ben diferenciades funcionalment: túbul proximal i túbul distal.[7] En les nefrones es produeix un complicat intercanvi de substàncies químiques (glucosa, aminoàcids, fosfat, cations sodi, anions clorur, cations potassi, cations calci, cations oxoni, anions hidrogencarbonat i aigua) a mesura que es va filtrant la sang i surten les deixalles (bàsicament urea, i en menor proporció creatinina, nitrogen, clorurs, cetoesteroïdes, fòsfor, amoni, i àcid úric) diluïdes amb l'aigua surten i entren al sistema urinari. Els elements formes de la sang (eritròcits, leucòcits i plaquetes) i les proteïnes plasmàtiques no poden creuar la membrana basal glomerular, per això l'orina primitiva que arriba a l'interior de la càpsula de Bowman després de travessar també la xarxa de podòcits situada a la seva paret visceral amb la funció d'evitar el pas de macromolècules, té una composició similar a la del plasma, excepte pel que fa a les proteïnes. Perquè hi hagi filtració glomerular és necessària l'existència de suficient pressió sanguínia en els capil·lars dels glomèruls (≥60 mmHg de pressió arterial sistèmica). Una xifra inferior no pot forçar el pas de l'aigua i els soluts cap a l'espai capsular de Bowman.[8]

Al principi, els túbuls reben una barreja de deixalles i substàncies químiques que el cos encara pot usar. Els ronyons amiden les substàncies químiques, tals com el sodi, el fòsfor i el potassi, i les envien de tornada a la sang que les retorna al cos gràcies al funcionament de les bombes de Na+/K+ existents a la cara basal de les cèl·lules tubulars. D'aquesta manera, els ronyons regulen la concentració d'aquestes substàncies en el cos. Es necessita un equilibri correcte per a mantenir la vida, però les concentracions excessives poden ser perjudicials.[9]

A més de retirar les deixalles, els ronyons alliberen tres hormones importants:

 1. Eritropoetina, que estimula la producció de glòbuls vermells per la medul·la òssia.[10]
 2. Renina,[11] que regula la pressió arterial.[12]
 3. La forma anàloga activa de la vitamina D (calcitriol),[13] que ajuda a mantenir el calci per als ossos i l'equilibri químic normal del cos.

Malalties que afecten els ronyons[modifica]

Vegeu també: Nefrologia

Algunes malalties renals, sovint com a resultat de lesió o intoxicació, evolucionen amb rapidesa. Però gairebé totes les malalties dels ronyons destrueixen les nefrones lenta i progressivament. Potser passen molts anys o fins i tot decennis abans que es manifesti el dany.

Les dues causes de malaltia dels ronyons més comuns són la diabetis mellitus (que causa la nefropatia diabètica)[14] i la hipertensió arterial.[15]

Hereditàries o congènites[modifica]

Malaltia poliquística renal

Adquirides[modifica]

Càlcul renal
Quist renal simple[43] de grans dimensions

Referències[modifica]

 1. Megías, M; Molist, P; Pombal, MA «Riñón» (en castellà). A: Atlas de Histología vegetal y animal. Órganos animales. Departamento de Biología Funcional y Ciencias de la Salud, Facultad de Biología. Universidad de Vigo, 2019; Abr 10 (rev), pàgs: 3 [Consulta: 27 juliol 2020].
 2. Laso Guzmán, Francisco J. Patología General. Introducción a la medicina clínica. Barcelona: Masson, 2004, pàgs: 401 i següents. ISBN 84-458-1338-2. 
 3. Horster, MF; Braun, GS; Huber, SM «Embryonic renal epithelia: induction, nephrogenesis, and cell differentiation» (en anglès). Physiol Rev, 1999 Oct; 79 (4), pp: 1157-1191. ISSN 1522-1210. DOI: 10.1152/physrev.1999.79.4.1157. PMID: 10508232 [Consulta: 14 setembre 2020].
 4. Uberos, J; Muñoz, A «Embriología, anatomía y fisiología renal» (en castellà). A: Nefrourología infantil, Cap. 1 (Formación continuada en Pediatría. Monografia nº1); Ed. Alhulia, 1998, pp: 19-32. ISBN 84-95136-11-2 [Consulta: 6 juliol 2019].
 5. Kawashima, H; Kurokawa, K «Metabolism and sites of action of vitamin D in the kidney» (en anglès). Kidney Int, 1986 Gen; 29 (1), pp: 98-107. ISSN 0085-2538. DOI: 10.1038/ki.1986.12. PMID: 3007853 [Consulta: 9 octubre 2020].
 6. De Castro S; Pérez J.L. Manual de Patología General. Barcelona: Elsevier Masson, 2006; 6ª Edició, p. 391. ISBN 84-458-1540-7. 
 7. Madrazo-Ibarra, A; Vaitla, P «Histology, Nephron» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2020 Mar 13; NBK554411 (rev), pàgs: 9. PMID: 32119298 [Consulta: 8 juliol 2020].
 8. Kaufman, DP; Basit, H; Knohl, SJ «Physiology, Glomerular Filtration Rate» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2020 Jul 26; NBK500032 (rev), pàgs: 4. PMID: 29763208 [Consulta: 19 desembre 2020].
 9. Castaño Bilbao, I; Slon Roblero, MF; García-Fernández, N «Estudios de función renal: función glomerular y tubular. Análisis de la orina» (en castellà). NefroPlus (Rev. Nefrología), 2009 Feb; 2 (1), pp: 1-62. ISSN: 1989-2284 [Consulta: 7 juliol 2020].
 10. Shih, HM; Wu, CJ; Lin, SL «Physiology and pathophysiology of renal erythropoietin-producing cells» (en anglès). J Formos Med Assoc, 2018 Nov; 117 (11), pp: 955-963. ISSN 0929-6646. DOI: 10.1016/j.jfma.2018.03.017. PMID: 29655605 [Consulta: 27 juliol 2020].
 11. UniProt «Renin» (en anglès). Protein knowledgebase. UniProt Consortium, 2019 Des 2; P00797 -RENI_HUMAN- (rev), pàgs: 17 [Consulta: 28 desembre 2020].
 12. Sequeira Lopez, MLS; Ariel Gomez, R «The renin phenotype: roles and regulation in the kidney» (en anglès). Curr Opin Nephrol Hypertens, 2010 Jul; 19 (4), pp: 366-371. PMID: 20502328. DOI: 10.1097/MNH.0b013e32833aff32. PMC: 3079389 [Consulta: 16 octubre 2020].
 13. Lung, BE; Mowery, ML; Komatsu, DEE «Calcitriol» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2020 Jun 3; NBK526025 (rev), pàgs: 4. PMID: 30252281 [Consulta: 27 juliol 2020].
 14. Jaipaul, N «Nefropatía diabética» (en castellà). Manual MSD (Versión profesional). Merck Sharp & Dohme Corp, 2018; Gen (rev), pàgs: 5 [Consulta: 15 setembre 2020].
 15. Guillaumon, AT «Hypertensive renal disease» (en anglès). J Vasc Bras, 2014; 13 (1), pp: 1-2. DOI: 10.1590/jvb.2014.001. ISSN: 1677-7301 [Consulta: 15 setembre 2020].
 16. Elumalai, G; Mampa, MS «Renal agenesis: Embryological basis and its clinical importance» (en anglès). Elixir Embryology, 2017 Gen; 103, pp: 44464-44468. ISSN: 2229-712X [Consulta: 6 juliol 2019].
 17. Schreuder, MF «Hipoplasia renal» (en castellà). Orphanet, 2014 Oct; ORPHA:93101 (rev), pàgs: 4 [Consulta: 6 juliol 2019].
 18. Knipe, H; Skandhan, AKP; Divjak, E; et al «Ectopic kidney» (en anglès). Radiopaedia, 2019; Jun (rev), pàgs: 14 [Consulta: 9 juliol 2019].
 19. Lacoste, M; Cai, Y; Guicharnaud, L; Mounier, F; et al «Renal tubular dysgenesis, a not uncommon autosomal recessive disorder leading to oligohydramnios: Role of the Renin-Angiotensin system» (en anglès). J Am Soc Nephrol, 2006 Ag; 17 (8), pp: 2253-2263. DOI: 10.1681/ASN.2005121303. ISSN: 1533-3450. PMID: 16790508 [Consulta: 4 octubre 2020].
 20. Yousefichaijan, P; Maghsudlu, F; Rafiei, M «Multicystic dysplastic kidney and related epidemiologic factors» (en anglès). J Renal Inj Prev, 2017; 6 (3), pp: 236-239. DOI: 10.15171/jrip.2017.44. ISSN: 2345-2781 [Consulta: 5 juliol 2019].
 21. Boyer, O; Nevo, F; Plaisier, E; Funalot, B; et al «INF2 Mutations in Charcot–Marie–Tooth Disease with Glomerulopathy» (en anglès). N Engl J Med, 2011 Des 22; 365 (25), pp: 2377-2388. DOI: 10.1056/NEJMoa1109122. ISSN: 1533-4406. PMID: 22187985 [Consulta: 8 setembre 2020].
 22. Scolaro, JC; Peiris, AN «The Hairy Kidney of Erdheim-Chester Disease» (en anglès). Mayo Clin Proc, 2018 Maig; 93 (5), pp: 671. DOI: 10.1016/j.mayocp.2018.03.003. ISSN: 1942-5546 [Consulta: 15 setembre 2020].
 23. Natsis K, Piagkou M, Skotsimara A, Protogerou V, et al «Horseshoe kidney: A review of anatomy and pathology» (en anglès). Surg Radiol Anat, 2014 Ag; 36 (6), pp: 517-526. DOI: 10.1007/s00276-013-1229-7. ISSN: 0930-1038. PMID: 24178305 [Consulta: 5 juliol 2019].
 24. Iwanaga J, Watanabe K, Saga T, Tahara N, et al «Anatomical and Radiological Analyses of L-shaped Kidney with Vascular Anomalies» (en anglès). Kurume Med J, 2018 Feb 26; 64 (1-2), pp: 21-24. DOI: 10.2739/kurumemedj.MS6400005. ISSN: 1881-2090. PMID: 28603157 [Consulta: 7 juliol 2019].
 25. Kurklinsky AK, Rooke TW «Nutcracker Phenomenon and Nutcracker Syndrome» (en anglès). Mayo Clin Proc, 2010 Jun; 85 (6), pp: 552-559. DOI: 10.4065/mcp.2009.0586. PMC: 2878259. PMID: 20511485 [Consulta: 6 juliol 2019].
 26. GARD «Renal nutcracker syndrome» (en anglès). Diseases, National Center for Advancing Translational Sciences/NIH, 2017; Jun 22 (rev), pàgs: 8 [Consulta: 4 abril 2019].
 27. Acosta-Ochoa, MI; Ampuero-Anachuri, K; Tavarez-Paniagua, R; Plagaro-Cordero, ME; Molina-Miguel, A «Bardet-Biedl syndrome, the ciliopathy model and the importance of renal involvement» (en anglès/castellà). Nefrologia, 2013 Set; 33 (5), pp: 734-735. DOI: 10.3265/Nefrologia.pre2013.Jun.11190. ISSN: 1989-2284. PMID: 24089167 [Consulta: 25 octubre 2020].
 28. da Silva Cunha, T; Pfeferman Heilberg, I «Bartter syndrome: causes, diagnosis, and treatment» (en anglès). Int J Nephrol Renovasc Dis, 2018 Nov 9; 11, pp: 291-301. DOI: 10.2147/IJNRD.S155397. PMC: 6233707. PMID: 30519073 [Consulta: 25 octubre 2020].
 29. Furuya, M; Hasumi, H; Yao, M; Nagashima, Y «Birt-Hogg-Dubé syndrome-associated renal cell carcinoma: Histopathological features and diagnostic conundrum» (en anglès). Cancer Sci, 2020 Gen; 111 (1), pp: 15-22. DOI: 10.1111/cas.14255. PMC: 6942440. PMID: 31777168 [Consulta: 25 octubre 2020].
 30. Nouri, A; Zizi, M; Karmouni, T; El Khader, K; et al «Le syndrome de Fraley symptomatique: A propos d'une observation» (en francès). Afr J Urol, 2012 Des;18 (4), pp: 192-195. DOI: 10.1016/j.afju.2012.08.010. ISSN: 1110-5704 [Consulta: 8 juliol 2020].
 31. Bäumner, S; Weber, LT «Nephropathic Cystinosis: Symptoms, Treatment, and Perspectives of a Systemic Disease» (en anglès). Front Pediatr, 2018 Mar 14; 6, pp: 58. DOI: 10.3389/fped.2018.00058. PMC: 5861330. PMID: 29594088 [Consulta: 11 juliol 2020].
 32. Akihisa, T; Sato, M; Wakayama, Y; Taneda, S; et al «Glomerular Basement Membrane Protein Expression and the Diagnosis and Prognosis of Autosomal Dominant Alport Syndrome» (en anglès). Kidney Med, 2019 Ag 20; 1 (6), pp: 391-396. DOI: 10.1016/j.xkme.2019.06.007. PMC: 7380416. PMID: 32734219 [Consulta: 19 octubre 2020].
 33. Knoers, NVAM; Levtchenko, EN «Gitelman syndrome» (en anglès). Orphanet J Rare Dis, 2008 Jul 30; 3, pp: 22. DOI: 10.1186/1750-1172-3-22. PMC: 2518128. PMID: 18667063 [Consulta: 25 octubre 2020].
 34. Vankalakunti, M; Gupta, K; Kakkar, N; Das, A «Renal-hepatic-pancreatic dysplasia syndrome (Ivemark's syndrome)» (en anglès). Diagn Pathol, 2007 Jul 2; 2, pp: 24. DOI: 10.1186/1746-1596-2-24. PMC: 1919354. PMID: 17605805 [Consulta: 11 juliol 2020].
 35. Klouwer, FCC; Berendse, K; Ferdinandusse, S; Wanders, RJA; et al «Zellweger Spectrum Disorders: Clinical Overview and Management Approach» (en anglès). Orphanet J Rare Dis, 2015 Des 1; 10, pp: 151. DOI: 10.1186/s13023-015-0368-9. PMC: 4666198. PMID: 26627182 [Consulta: 11 juliol 2020].
 36. Cesca, L: Plaisier, E «HANAC syndrome» (en anglès). Orphanet, 2019 Maig; ORPHA:73229 (rev), pàgs: 5 [Consulta: 31 agost 2020].
 37. Nyguyen, D; Riordan-Eva, P «Abnormal optic discs and renal failure: papillorenal syndrome» (en anglès). Acta Ophthalmol Scand, 2006 Des; 84 (6), pp: 823-824. DOI: 10.1111/j.1600-0420.2006.00688.x. ISSN: 1600-0420. PMID: 17083547 [Consulta: 16 juliol 2020].
 38. Zeybek, C; Basbozkurt, G; Hamcan, S; et al «Collapsing Glomerulopathy in a Child with Galloway-Mowat Syndrome» (en anglès). Case Rep Nephrol, 2016 Jun 14; 2016, pp: 4386291. DOI: 10.1155/2016/4386291. PMC: 4923528. PMID: 27403357 [Consulta: 8 juliol 2020].
 39. Salomon, R; Saunier, S; Niaudet, P «Nephronophthisis» (en anglès). Pediatr Nephrol, 2009 Des; 24 (12), pp: 2333-2344. DOI: 10.1007/s00467-008-0840-z. PMC: 2770134. PMID: 18607645 [Consulta: 9 juliol 2020].
 40. Isnard, P; Rabant, M; Labaye, J; Antignac, C; et al «Karyomegalic Interstitial Nephritis: A Case Report and Review of the Literature» (en anglès). Medicine (Baltimore), 2016 Maig 20; 95 (20), pp: e3349. DOI: 10.1097/MD.0000000000003349. PMC: 4902386. PMID: 27196444 [Consulta: 11 juliol 2020].
 41. Aeddula, NR; Bardhan, M; Baradhi, KM «Sickle Cell Nephropathy» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2020 Jun 26; NBK526017 (rev), pàgs: 9. PMID: 30252273 [Consulta: 4 octubre 2020].
 42. Camacho Díaz, J; Garcia González, MM; Giménez Llort, A; Camacho Díaz, E; Garcia Garcia, L «Malaltia de Cacchi Ricci en l'infant. Revisió de 34 casos». But Soc Cat Pediatr, 1992; 52, pp: 179-182. ISSN: 1135-8831 [Consulta: 9 juliol 2020].
 43. Park, H; Kim, CS «Natural 10-year history of simple renal cysts» (en anglès). Korean J Urol, 2015 May; 56 (5), pp. 351-6. DOI: 10.4111/kju.2015.56.5.351. PMID: 25964835 [Consulta: 28 desembre 2015].
 44. Vaidya, PN; Basyal, B; Finnigan, NA «Scleroderma And Renal Crisis» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2020 Jul 11; NBK482424 (rev), pàgs: 5. PMID: 29494031 [Consulta: 16 octubre 2020].
 45. Scheurle, C; Dämmrich, M; Becker, JU; Baumgärtel, MW «Renal phospholipidosis possibly induced by ranolazine» (en anglès). Falta indicar la publicació, 2014 Feb; 7 (1), pp: 62-64. DOI: 10.1093/ckj/sft14. PMC: 4389157. PMID: 25859354 [Consulta: 10 novembre 2020].
 46. Grupo Español de Estudio de la Nefropatía Diabética (GEENDIAB); Navarro González, J; Mora-Fernández, C; Macía Heras, M; et al «Fisiopatología de la nefropatía diabética» (en castellà). NefroPlus, 2008 Feb; 1 (1), págs: 27. ISSN: 1888-9700 [Consulta: 5 juliol 2019].
 47. Couser, WG; Johnson, RJ «The etiology of glomerulonephritis: roles of infection and autoimmunity» (en anglès). Kidney Int, 2014 Nov; 86 (5), pp: 905-914. DOI: 10.1038/ki.2014.49. ISSN: 1523-1755. PMID: 24621918 [Consulta: 11 juliol 2020].
 48. de Lorenzo, A; Liaño, F «High temperatures and nephrology: The climate change problem» (en anglès/castellà). Nefrología, 2017 Set-Oct; 37 (5), pp: 492-500. DOI: 10.1016/j.nefro.2016.12.008. ISSN: 1989-2284. PMID: 28946962 [Consulta: 10 novembre 2019].
 49. Alcendor, DJ «Zika virus infection and implications for kidney disease» (en anglès). J Mol Med (Berl), 2018 Nov; 96 (11), pp: 1145-1151. DOI: 10.1007/s00109-018-1692-z. PMC: 6208949. PMID: 30171265 [Consulta: 28 desembre 2020].
 50. Jaipaul, N «Nefropatía por inmunoglobulina A» (en castellà). Manual MSD (Versión profesional). Merck Sharp & Dohme Corp, 2018; Gen (rev), pàgs: 4 [Consulta: 19 octubre 2020].
 51. Zakharova, EV; Shubin, A; Makarova, T; Vorobyova, «Polyarteritis Nodosa with Real Arteries and Vein Involvement and Urological Manifestations: Case Report» (en anglès). Urol Nephrol Open Access, 2017; 5 (3), pp: 00174. DOI: 10.15406/unoaj.2017.05.00174. ISSN: 2378-3176 [Consulta: 16 juliol 2020].
 52. Alexander, MP; Dasari, S; Vrana, JA; Riopel, J; et al «Congophilic Fibrillary Glomerulonephritis: A Case Series» (en anglès). Am J Kidney Dis, 2018 Set; 72 (3), pp: 325-336. DOI: 10.1053/j.ajkd.2018.03.017. ISSN: 0272-6386. PMID: 29866458 [Consulta: 11 juliol 2020].
 53. Aeddula, NR; Baradhi, KM «Reflux Nephropathy» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2020 Maig 30; NBK526055 (rev), pàgs: 7. PMID: 30252311 [Consulta: 20 juliol 2020].
 54. Jaipaul, N «Nefropatía membranosa (Glomerulonefritis membranosa)» (en castellà). Manual MSD (Versión profesional). Merck Sharp & Dohme Corp, 2018; Gen (rev), pàgs: 6 [Consulta: 29 octubre 2020].
 55. Wijkström, J; Leiva, R; Elinder, CG; Leiva, S; et al «Clinical and Pathological Characterization of Mesoamerican Nephropathy: A New Kidney Disease in Central America» (en anglès). Am J Kidney Dis, 2013 Nov; 62 (5), pp: 908-918. DOI: 10.1053/j.ajkd.2013.05.019. ISSN: 1523-6838. PMID: 23850447 [Consulta: 20 juliol 2019].
 56. Keen, MU; Aeddula, NR «Analgesic Nephropathy» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2020 Jun 24; NBK541101 (rev), pàgs: 6. PMID: 31082145 [Consulta: 31 agost 2020].
 57. Golla, A; Goli, R; Nagalla, VK; Kiran, BV; et al «Warfarin-related Nephropathy» (en anglès). Indian J Nephrol, 2018 Set-Oct; 28 (5), pp: 378–381. DOI: 10.4103/ijn.IJN_3_17. PMC: 6146722. PMID: 30271000 [Consulta: 20 juliol 2019].
 58. Naqvi, R; Akhtar, F; Farooq, U; Ashraf, S; Hasan Rizvi, SAH «From diamonds to black stone; myth to reality: Acute kidney injury with paraphenylene diamine poisoning» (en anglès). Nephrology (Carlton), 2015 Des; 20 (12), pp: 887-891. DOI: 10.1111/nep.12534. ISSN: 1320-5358. PMID: 26046254 [Consulta: 9 octubre 2019].
 59. Campbell; GA; Rosner, MH «The Agony of Ecstasy: MDMA (3,4-Methylenedioxymethamphetamine) and the Kidney» (en anglès). Clin J Am Soc Nephrol, 2008 Nov; 3 (6), pp: 1852-1860. DOI: 10.2215/CJN.02080508. ISSN: 1555-905X. PMID: 18684895 [Consulta: 25 octubre 2019].
 60. Rosenberg AZ, Kopp JB «Focal Segmental Glomerulosclerosis» (en anglès). Clin J Am Soc Nephrol, 2017 Mar 7; 12 (3), pp: 502-517. DOI: 10.2215/CJN.05960616. PMC: 5338705. PMID: 28242845 [Consulta: 6 juliol 2019].
 61. Resel Folkersma, LE «Clasificación y clínica de la hidronefrosis primaria» (en castellà). Clínicas urológicas de la Complutense, 2002; 9, pp: 55-68. ISBN 84-95215-38-1. ISSN: 1133-0414 [Consulta: 8 juliol 2020].
 62. González Monte, E «Nefropatías intersticiales» (en castellà). Nefrología al día (Lorenzo V, López Gómez JM; Eds.) SEN, 2015; Jun 12 (rev), págs: 19. ISSN: 2659-2606 [Consulta: 5 juliol 2019]. Arxivat 5 de juliol 2019 a Wayback Machine.
 63. Maeshiro, T; Hokama, A; Fujita, J «Acute focal bacterial nephritis» (en anglès). BMJ Case Rep, 2014 Jun 3; 2014, pp: bcr2014205199. PMID: 24895397. DOI: 10.1136/bcr-2014-205199. PMC: 4054329 [Consulta: 10 novembre 2020].
 64. Vaidya, SR; Aeddula, SR «Nephrocalcinosis» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2020 Maig 29; NBK537205 (rev), pàgs: 6. PMID: 30725890 [Consulta: 11 juliol 2020].
 65. Matsushita, K; Takasu, S; Kuroda, K; Ishii, Y; et al «Mechanisms Underlying Exacerbation of Osmotic Nephrosis Caused by Pre-existing Kidney Injury» (en anglès). Toxicol Sci, 2018 Oct 1; 165 (2), pp: 420-430. ISSN 1096-6080. DOI: 10.1093/toxsci/kfy151. PMID: 29947792 [Consulta: 9 octubre 2020].
 66. Jaipaul, N «Necrosis tubular aguda (NTA)» (en castellà). Manual MSD (Versión profesional). Merck Sharp & Dohme Corp, 2019; Feb (rev), pàgs: 4 [Consulta: 11 juny 2020].
 67. Gupta, A; Kuperman, M; Shah, S «N-methylamphetamine (“Crystal Meth”)−Associated Acute Renal Cortical Necrosis» (en anglès). Kidney Int Rep, 2018 Jul 7; 3 (6), pp: 1473-1476. PMID: 30450474. DOI: 10.1016/j.ekir.2018.07.003. PMC: 6224663 [Consulta: 28 desembre 2020].
 68. Cannata Andía, JB; Díaz Corte, C «Osteodistrofia renal. Etiopatogenia, diagnóstico, prevención y tratamiento» (en castellà). Uninet, Universidad de Burgos - FBIS (1st Congress of Nephrology in Internet), 2000, pàgs: 7 [Consulta: 20 juliol 2020].
 69. Vaidya, PN; Finnigan, NA «Page Kidney» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2020 Maig 29; NBK482486 (rev), pàgs: 4. PMID: 29494093 [Consulta: 11 juliol 2020].
 70. Segovia, E «Síndrome cardio-renal: diagnóstico y tratamiento» (en castellà). Medwave, 2011 Maig; 11 (05), pp: e5028. ISSN 0717-6384. DOI: 10.5867/medwave.2011.05.5028 [Consulta: 27 juliol 2020].
 71. Fakhouri, F; Zuber, J; Frémeaux-Bacchi, V; Loirat, C «Haemolytic uraemic syndrome» (en anglès). Lancet, 2017 Ag 12; 390 (10095), pp: 681-696. ISSN 0140-6736. DOI: 10.1016/S0140-6736(17)30062-4. PMID: 28242109 [Consulta: 29 octubre 2020].
 72. Hernández-Ordóñez, SO «Síndrome nefrótico» (en castellà). Rev. El residente, 2008 Set-Des; 3 (3), pp: 90-96. ISSN: 2310-2799 [Consulta: 11 juliol 2020].
 73. Jalanko, H «Congenital nephrotic syndrome» (en anglès). Pediatr Nephrol, 2009 Nov; 24 (11), pp: 2121-2128. DOI: 10.1007/s00467-007-0633-9. PMC: 2753773. PMID: 17968594 [Consulta: 29 octubre 2020].
 74. Tanaka, M; Tsujimoto, H; Yamamoto, K; Shimoda, S; et al «Clinicopathological Features of Progressive Renal Involvement in TAFRO Syndrome: A Case Report and Literature Review» (en anglès). Medicine (Baltimore), 2017 Oct; 96 (40), pp: e8216. DOI: 10.1097/MD.0000000000008216. PMC: 5738011. PMID: 28984775 [Consulta: 9 juliol 2020].
 75. GARD «Goodpasture syndrome» (en anglès). Diseases, National Center for Advancing Translational Sciences/NIH, 2017; Mar 28 (rev), pàgs: 10 [Consulta: 9 octubre 2020].
 76. Chamarthi, G; Koratala, A «Wunderlich syndrome» (en anglès). Clin Case Rep, 2018 Jul 22; 6 (9), pp: 1901-1902. DOI: 10.1002/ccr3.1738. PMC: 6132092. PMID: 30214791 [Consulta: 8 setembre 2020].
 77. Nasr, SH; Satoskar, AR; Markowitz, GS; Valeri, AM; et al «Proliferative Glomerulonephritis with Monoclonal IgG Deposits» (en anglès). J Am Soc Nephrol, 2009 Set; 20(9), pp: 2055–2064. DOI: 10.1681/ASN.2009010110. PMC: 2736767. PMID: 19470674 [Consulta: 16 juliol 2020].
 78. Wang SF, Lo WO «Benign neoplasm of kidney: Angiomyolipoma» (en anglès). J Med Ultrasound, 2018 Jul-Set; 26 (3), pp: 119-122. DOI: 10.4103/JMU.JMU_48_18. PMC: 6159326. PMID: 30283196 [Consulta: 5 juliol 2019].
 79. Williams GM, Lynch DT «Renal Oncocytoma» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2019 Abr 4; NBK537263 (rev), pàgs: 4. PMID: 30725948 [Consulta: 5 juliol 2019].
 80. Zhao, K; Zhang, Q; Cong, R; Wang, Y; et al «Primary renal lymphoma: a case report and review of the literature» (en anglès). AME Case Rep, 2020 Abr 30; 4, pp: 8. DOI: 10.21037/acr.2019.12.03. PMC: 7221322. PMID: 32420531 [Consulta: 19 desembre 2020].
 81. Vakiti, A; Padala, SA; Mewawalla, P «Myeloma Kidney» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2020 Jun 27; NBK499952 (rev), pàgs: 8. PMID: 29763127 [Consulta: 11 juliol 2020].
 82. Algaba, F «Renal Adenomas: Pathological Differential Diagnosis with Malignant Tumors» (en anglès). Adv Urol, 2008; Oct, pp: 974848. DOI: 10.1155/2008/974848. PMC: 2563151. PMID: 18846240 [Consulta: 5 juliol 2019].
 83. Trnka, P; Orellana, L; Walsh, M; Pool, L; Borzi, P «Reninoma: An Uncommon Cause of Renin-Mediated Hypertension» (en anglès). Front Pediatr, 2014 Ag 15; 2, pp: 89. DOI: 10.3389/fped.2014.00089. PMC: 4133731. PMID: 25177679 [Consulta: 4 octubre 2020].
 84. Zafar, R; Manthri, S; Shurbaji, MS «Renal Leiomyosarcoma» (en anglès). StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing LLC, 2020 Maig 28; NBK557599 (rev), pàgs: 6. PMID: 32491531 [Consulta: 24 desembre 2020].
 85. Huang, Y; Liu, D; Luo, J; Chen, W «Primary renal synovial sarcoma: A case report and literature review» (en anglès). J Cancer Res Ther, 2018; 14 (Supl), pp: S267-S269. DOI: 10.4103/0973-1482.181170. ISSN: 1998-4138. PMID: 29578187 [Consulta: 24 desembre 2020].
 86. Talwar A, Kishore M, Bhardwaj M, Chauhan DS «Primitive neuroectodermal tumor of the kidney: A rare case report» (en anglès). J Lab Physicians, 2018 Jul-Set; 10 (3), pp: 351-353. DOI: 10.4103/JLP.JLP_42_18. PMC: 6052811. PMID: 30078975 [Consulta: 7 juliol 2019].
 87. Llort Sales, A; Gros Subias, L «Tumores renales en la infancia y adolescencia» (en castellà). Pediatr Integral, SEPEAP, 2016 Set; XX (7), pp: 447– 457. ISSN: 1135-4542 [Consulta: 5 juliol 2019].
 88. Cairns, P «Renal Cell Carcinoma» (en anglès). Cancer Biomark, 2010; 9 (1-6), pp: 461-473. DOI: 10.3233/CBM-2011-0176. PMC: 3308682. PMID: 22112490 [Consulta: 11 juliol 2019].
 89. Andeen, NK; Tretiakova, M «Urothelial carcinoma of renal pelvis» (en anglès). Bladder, ureter & renal pelvis, Urothelial carcinoma-invasive. PathologyOutlines.com, 2020; Jul 10 (rev), pàgs: 6 [Consulta: 11 juliol 2020]. Arxivat 12 de juliol 2020 a Wayback Machine.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ronyó