Pielonefritis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaPielonefritis
Microfotografia d'una Pielonefritis xantogranulomatosa. modifica
Tipuspielitis, infecció urinària i malaltia Modifica el valor a Wikidata
Especialitaturologia Modifica el valor a Wikidata
Clínica-tractament
Classificació
CIM-10N10-N12, N20.9
CIM-9590.80, 592.9
Recursos externs
DiseasesDB29255 11052
MedlinePlus000522
eMedicineped/1959
Patient UKpyelonephritis Modifica el valor a Wikidata
MeSHD011704 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0034186 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:11400 Modifica el valor a Wikidata

La pielonefritis és una infecció del tracte urinari ascendent que ha assolit la pelvis renal. Si la infecció és greu, el terme "urosepsis" s'utilitza indistintament (sèpsia ser una síndrome de resposta inflamatòria sistèmica, a causa de la infecció). Es requereix antibiòtics com la teràpia i el tractament de les causes subjacents per prevenir la recurrència. És una forma de nefritis. També es pot anomenar pielitis.

Es presenta, generalment, amb disúria (micció dolorosa de l'orina), dolor abdominal (que s'irradia a l'esquena en el costat afectat) i sensibilitat en l'àrea de la bufeta i el costat del ronyó afectat (sensibilitat a l'angle costovertebral) que pot ser provocat per realitzar un petit cop en aquesta zona. En molts casos hi ha símptomes sistèmics, en forma de febre amb calfreds, mal de cap i vòmits.

En els casos greus, pot haver-hi deliri. Els casos greus de pielonefritis portar a la sèpsia (que llavors es pot anomenar urosèpsia), una resposta sistèmica a la infecció caracteritzada per febre, una freqüència cardíaca elevada, respiració ràpida i la disminució de la pressió arterial (a vegades, condueix a un xoc sèptic).

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pielonefritis