Plaqueta

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Plaquetes)
Salta a la navegació Salta a la cerca
D'esquerra a dreta: eritròcit, plaqueta i leucòcit.

Les plaquetes o trombòcits són petits fragments cel·lulars, d'uns 2-5 μm de diàmetre fent que siguin les cèl·lules sanguínies més petites de totes.

Són irregulars i no tenen nucli. Viuen de 8 a 12 dies. La seva funció principal és la coagulació sanguínia per la seva capacitat per a unir-se unes amb unes altres en resposta a diversos estímuls, a més formen nusos en la xarxa fibrina, alliberen substàncies importants per a accelerar la coagulació. Formen coàguls sanguinis, gràcies al fet que posseïxen grànuls de substàncies activadores de la coagulació. Després dels eritròcits són els elements cel·lulars més abundants de la sang. Es veuen només en els mamífers.

Tenen el seu origen en el teixit hematopoètic (formador de sang) de la medul·la òssia, per fragmentació del citoplasma d'unes cèl·lules gegants, les més grans del teixit hematopoètic, anomenades megacariòcits.

Paper en les malalties[modifica]

Compte de plaquetes[modifica]

La fosfocolina és un fosfolípid activador de moltes funcions que indueixen l'agregació de plaquetes

Un compte de plaquetes normal en una persona sana és d'entre 150.000 i 450.000 per micro-litre de sang ((150-450))×109/L).[1] El noranta-cinc per cent de les persones sanes que tenen un compte de plaquetes en aquest marge. Alguns tindran comptes de plaquetes estadísticament anormals encara no tinguin una anomalia demostrable. No obstant això, si el compte és molt baix o molt alt, la probabilitat de tenir un trastorn és molt alt.

A un nivell baix se l'anomenarà trombocitopènia i a un d'alt trombocitèmia, ambdós poden presentar problemes de coagulació. En general, amb un compte baix hi ha un augment del risc de sagnat, però hi ha excepcions (com la trombocitopènia induïda per heparina o l'hemoglobinúria paroxística nocturna). Comptes alts poden donar lloc a una trombosi, encara que això passa principalment quan es deu a una síndrome mieloproliferativa.

Malalties[modifica]

Trastorns que comporten un recompte de plaquetes reduït:

Trastorns amb disfunció plaquetar o un recompte de plaquetes reduït:

Trastorns amb un recompte de plaquetes elevat:

Trastorns que indirectament comprometen la funció plaquetar:

Trastorns en què les plaquetes juguen un paper clau:

Referències[modifica]

  1. Parveen June Kumar, Michael L. Clark. «8». A: Clinical Medicine. 6a edició. Elsevier Saunders, 2005, p. 469. ISBN 0-7020-2763-4. 

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Plaqueta