Leucòcit

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Leucòcits)
Imatge de cèl·lules sanguínies (la cel·lula esfèrica central en la imatge amb petites protuberàncies és un leucòcit) presa per un microscopi electrònic de rastreig.

Els leucòcits o glòbuls blancs [leuko(s)- λευκός gr. 'blanc' + kytos- κύτος gr. cient. 'cèl·lula'] són un conjunt de cèl·lules sanguínies que s'encarreguen de la resposta immunitària, encarregades de defensar l'organisme contra substàncies estranyes o agents infecciosos (antígens). S'originen a la medul·la òssia i al teixit limfàtic.

Els leucòcits són cèl·lules mòbils que es troben a la sang transitòriament. A diferència dels eritròcits (glòbuls vermells), no contenen pigments i per això se'ls qualifica de glòbuls blancs.

Els valors normals oscil·len entre 5.000 i 11.000 per mm³.

Són les úniques cèl·lules sanguínies amb nucli, mitocondris, altres orgànuls cel·lulars. Són capaços de moure's lliurement mitjançant pseudopodis. La seva mida oscil·la entre els 8 i els 20 μm. El temps de vida varia entre algunes hores fins a mesos i anys. Aquestes cèl·lules poden sortir dels vasos sanguinis a través d'un mecanisme anomenat diapedesi.

Classificació[modifica]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Leucòcit