Abdagases I

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaAbdagases I
AbdagasesDepiction.jpg
Modifica les dades a Wikidata
Monedes del rei Indo-Partià Abdagases, en les quals es creu que porta bombatxos en comptes de la roba típica dels partians.
Monedes del rei Indo-Partià Abdagases, en les quals es creu que porta bombatxos i jaqueta creuada

Abdagases fou un rei Indo-Partià de la dinastia Pahlava a la part oriental de Pèrsia (Drangiana, Aracosia i Gandhara), nebot i successor de Gondofares. Va regnar vers els anys 50 a 60. Un rei de nom igual o similar, esmentat per Tàcit com Abdagaeses (Annals 6.36, etc.) va intentar defensar el tron de Pàrtia de Tiridates III (35-36 que se sap que fou coronat per Suren, possiblement el mateix rei) però després el va aconsellar abandonar Selèucia, i se suposa que podria ser un parent de l'Abdgases que regnava pocs anys després. Abdagases fou succeït per Pakoros o per Ortagnes.

És conegut únicament per unes monedes que mostren un text Kharoshti on s’hi pot llegir Gudaphara brathaputrasa maharajasa Abadagashasa. “Brathaputra” vol dir “nebot” en la llengua Prakrit. En la mateixa cara s’hi pot observar una efígie de Zeus representada. Va perdre Gandhara enfront del rei Kushana Soter Megas.

Representació - a partir de les seves monedes - del rei Indo-Partià Abdagases (50-65 CE).

Bibliografia[modifica]

  • P. Gardner, Catalogue of Indian Coins in the British Museum: the Greek and Scythic Kings of Bactria and India, Londres, 1886