Ablució

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Musulmans practicant ablucions a Istanbul.

Una ablució (del llatí ablutio, «purificació»[1]) és la purificació ritual d'algunes parts del cos abans d'un acte religiós.[2] El fet d'utilitzar l'aigua com a símbol purificador és un acte força estès entre diverses creences. És vigent en el judaisme, l'islam i el cristianisme. Altres grans religions també hi recorren, com ara l'hinduisme o el xintoisme.[3]

En el cristianisme, dins la missa, rep aquest nom la neteja del calze després de la comunió que fa el sacerdot. Remou vi i aigua dins un calze per netejar les parets interiors i després el beu, abans de repetir l'acció només amb aigua i eixugar l'interior del recipient.[2]

Entre els rituals del judaisme existeix el bany micvé, que consisteix en la immersió total del cos per tal de purificar les persones i objectes impurs, així com els nous conversos (acte que es troba a l'origen del sagrament del baptisme cristià).

En l'islam hom ha de practicar ablucions, anomenades wudhú, principalment abans de pregar i de practicar el ritual del tawaf (circumval·lacions al voltant de la Kaba); aquestes consisteixen a rentar-se les mans, el cap, la boca i els peus mentre es recita la xahada. En certs casos també es practica la immersió o neteja completa del cos (ghusl).

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Diccionari llatí-català. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Diccionaris d'Enciclopèdia Catalana). ISBN 84-7739-631-0. 
  2. 2,0 2,1 Alsius, Salvador. Hem perdut l'Oremus. Barcelona: La Campana, 1998, p. 13. ISBN 84-86791-64-x [Consulta: 9 juliol 2014]. 
  3. «Ablució» (en català). Gran Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 5 desembre 2014].