Micvé

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Bany Micvé a Espira (Alemanya), datat abans de l'any 1128

El micvé és un bany ritual utilitzat per a la purificació de persones en els rituals del judaisme. Es practica dins un contenidor d'aigua o banyera on una persona pugui submergir-se completament. La persona ha d'estar preparada per a l'acte de purificació: prèviament s'ha d'haver rentat i pentinat per tal que l'aigua la impregni del tot; aquesta acció es repeteix tres vegades. El bany de purificació és considerat un acte molt important en la conversió al judaisme i molt especialment en el judaisme ortodox. El micvé no pot estar ple amb aigua estancada, cal que sigui aigua corrent.

Pot ser usat tant per homes com per dones, avui en dia només les dones conserven l'obligació d'utilitzar el Micvé en forma ritual set dies després de la culminació de cada cicle menstrual. Alguns homes acostumen a fer servir el Micvé només a la vigília de Yom Kippur o dia del Perdó, mentre que entre els jueus hassídics el practiquen cada dia. La dona jueva es purifica després de la menstruació, abans i després dels parts i també quan es casa. Els homes religiosos se solen purificar el divendres just abans de la posta de sol, abans d'iniciar el sàbat o dia dedicat a Déu.

El micvé de Besalú[modifica]

Micvé de Besalú

El micvé de Besalú va ser descobert l'any 1964 pel senyor Esteve Arboix, propietari del terreny situat al damunt de la sala i que es troba en el mateix lloc on s'havia documentat la sinagoga de Besalú. El 2013, el conjunt de la sinagoga de Besalú va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) en la categoria de zona arqueològica pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.[1][2]

Després de la inesperada troballa i de completar-ne l'excavació es va demanar assessorament al rabí Chilli de París, que hi va acudir acompanyat del rabí de Perpinyà, per tal de fer-ne la valoració. Els dos rabins van confirmar que la troballa, tenint en compte les seves mesures de capacitat d'aigua (40 saha), era un micvé.

És el primer edifici d'aquestes característiques descobert a Espanya i el tercer trobat a Europa fins a l'actualitat.

Pel que fa a la seva descripció, el micvé de Besalú es compon d'una sala rectangular subterrània a la qual s'accedeix per trenta-sis graons. L'edifici és d'estil romànic i va ser construït amb pedra tallada o carreus de travertí. Té una finestra espitllera amb volta de canó situada a l'est de l'edificació i des de la piscina s'observa un forat al tercer graó que, suposadament, canalitzava l'aigua que procedia d'un espai contigu que tenia per finalitat regular el cabal de la font natural d'aigua.

Referències[modifica]

  1. «La Sinagoga de Besalú ja ha estat declarada bé cultural d’interès nacional.». AraGirona.cat, 30-04-2013. [Consulta: 11 maig 2013].
  2. «Declaren la sinagoga de Besalú Bé Cultural d'Interès Nacional». Diari de Girona, 01-05-2013 [Consulta: 1r maig 2013].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Micvé Modifica l'enllaç a Wikidata