Acefat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Acefat
Acefat
General
Nom sistemàtic N-(Methoxy-methylsulfanylphosphoryl)acetamide
Fórmula molecular C4H10NO3PS
Massa molar 183,17 g/mol
Aspecte sòlid cristal·lí incolor, amb olor característica
Nombre CAS [30560-19-1]
Propietats
Perills
Classificació UE Símbols: T - tòxic, N - Substància perillosa per al medi ambient
Si no s'indica el contrari, les dades són pels materials
en condicions estàndard (25 °C, 100 kPa)
Avís d'exempció de responsabilitat

L'acefat és un insecticida organofosforat de persistència moderada amb activitat residual sistèmica d'uns 10-15 dies en la taxa d'ús recomanat. S'utilitza principalment per al control de àfids, incloent les espècies resistents, a les verdures (patates, pastanagues, tomàquets d'hivernacle, i enciam) i en l'horticultura (per exemple, en Roses i plantes ornamentals.

ACEFAT es ven com una pols soluble, com concentrats emulsionables, com aerosol pressuritzat, i en els sistemes d'injecció d'arbres i formulacions granulars.

Toxicologia[modifica | modifica el codi]

Es considera que no és fitotòxic en moltes plantes de cultiu. L'acefatt i el seu principal metabòlit, metamidofòs, són tòxics per als Heliothis, que es consideren resistents als altres insecticides organofosforats. L'accefat emet vapors tòxics de fòsfor, nitrogen i sofre quan s'escalfa fins a la descomposició. Els símptomes d'exposició al Acefat inclouen una lleugera irritació dels ulls i la pell.

Els EUA cada any utilitzen 4-5 milions de lliures d'ACEFAT. No obstant això, fins i tot en petites quantitats, ACEFAT afecta algunes aus, que es desorienten.[1]


Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Bridget Stutchbury (2007) Silence of the Songbirds, Walker & Company, ISBN 978-0-8027-1691-0