Vés al contingut

Acord quatríada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un acord quatríada (també anomenat acord de sèptima o acord tètrada) és un conjunt de quatre notes diferents que sonen alhora i estan separades entre elles per tres intervals de tercera. Per exemple: de Do a Mi (1er interval de tercera), de Mi a Sol (2n interval de tercera), de Sol a Si (3r interval de tercera), apareix doncs l'acord: do, mi, sol, si. Tanmateix, també es pot dir que un acord quatríada està format per la 1a, 3a, 5a i 7a notes.

Hi ha set espècies diferents d'acords quatríades, segons com es combinin els tres intervals de terceres (si es combinen amb terceres majors o menors).

Exemple:

Do, Mi, Sol, Si

Do, Mi, Sol, Si b

Do, Mi b, Sol, Si b

Aquests, per exemple, tres acords son quatríades (de sèptima) però sonen diferents, són d'espècies diferents, perquè la distància intervàl·lica entre les seves terceres és diferent a cada acord.

En anglès s'anomena "tetrad" i en francès "accord de quatre notes".

Referències[modifica]

  • Els Principis Fonamentals de l'Harmonia. Narcís Bonet. Dinsic Publicacions Musicals. 118 pàgines.
  • HARMONIA I - Textos de música moderna. Enric Alberich Artal, 2009. Dinsic Publicacions Musicals. 248 pàgines. ISBN 978-84-96753-22-8

Bibliografia[modifica]

  • La Música i la Ciència en Progrés. Josep M. Mestres Quadreny, 2010. Arola Editors. 164 pàgines. ISBN 978-84-92839-62-9
  • Vols Aprendre Harmonia? Volums 1 i 2. Montserrat Castro. Dinsic Publicacions Musicals. 170 pàgines (vol.1) i 354 pàgines (vol.2)