Reflex

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Acte reflex)
Jump to navigation Jump to search

Un reflex és un sistema de control biològic que lliga un estímul amb una resposta per mitjà d'un arc reflex. Els reflexos poden ser condicionats o espontanis. Normalment, un reflex és moviment involuntari de manera que el cos no ho pot evitar; seguidament el cervell reacciona en funció de l'acte.

Temps de reacció[modifica]

En un reflex el temps de reacció és el temps des de l'aparició d'un estímul fins a la resposta de l'organisme. Per exemple el temps que triga la pupil·la de l'ull a contraure's, en ser il·luminada amb una llum forta.

Mecanisme[modifica]

Un reflex suposa un òrgan receptor, un òrgan efector, i algun tipus de xarxa de comunicació.

Ivan Pàvlov sense voler va llançar l'estudi dels reflexos condicionats establint una manera de crear els reflexos condicionats. Això és: reflexos que apareixen per experiències prèvies del subjecte.

Criteris de classificació[modifica]

Els reflexos es poden classificar segons diferents criteris: segons la seva funció, la seva acció, o segons la seva duració.

Segons la seva funció[modifica]

Els reflexos poden ser, segons aquesta classificació, reflexos anomenats adaptatius o de supervivència (com per exemple el reflex de succió dels nounats); reflexos que preparen per a la realització d'una determinada acció en el futur (com per exemple el reflex de marxa dels nounats); reflexos defensius (el parpelleig); o, finalment, el reflex de funció desconeguda (com el reflex de Moro) dels quals només es pot inferir la seva funció, però no assegurar-la.

Segons l'acció[modifica]

Segons aquest criteri, els reflexos es poden classificar com a reflexos posturals o de desplaçament, i reflexos d'aproximació o d'orientació. Els primers, es poden exemplificar en el reflex natatori (un reflex dels[Cal aclariment] es té fins als cinc mesos d'edat), i els segons es poden exemplificar amb el reflex de Magnus o tònic-cervical, que desapareix fins als dos o tres mesos d'edat.

Segons la duració[modifica]

Els reflexos es poden classificar com a reflexos permanents i reflexos que desapareixen. Els reflexos permanents són, per exemple, parpellejar, el sotrac de genoll o la respiració. Els reflexos que desapareixen són, per exemple, el reflex de Moro i el reflex de Babinski.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Reflex Modifica l'enllaç a Wikidata