Activitats de la vida diària

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les activitats de la vida diària bàsiques (AVDB) (sovint referides només com a activitats de la vida diària o AVD), és un terme utilitzat en l'assistència sanitària per referir-se a les activitats de cura personal quotidiana de les persones. El concepte de AVD es va proposar originalment el 1950 pel Dr. Sidney Katz i el seu equip a l'Hospital Benjamin Rose a Cleveland, Ohio, i des de llavors s'hi han afegit una varietat d'investigadors.[1] Els professionals de salut sovint utilitzen la capacitat o incapacitat d'una persona per realitzar les AVD com una mesura del seu estat funcional, sobretot pel que fa a les persones amb discapacitat i la gent gran.[2] Els nens més petits sovint requereixen ajuda dels adults per realitzar les AVDB, ja que encara no han desenvolupat les habilitats necessàries per dur a terme de forma independent.

Les AVD es defineixen com "les coses que normalment fem ... com alimentar-nos, banyar-se, vestir-se, rentar-se, treball, economia domèstica, i l'oci."[3] Tot i que s'han suggerit les definicions bàsiques de les AVD, el que constitueix específicament unes AVD en particular per a cada individu pot variar. Es poden utilitzar equips i dispositius d'adaptació per millorar i augmentar la independència en la realització de les AVD.

Referències[modifica]

  1. Noelker, Linda; Browdie, Richard «Sidney Katz, MD: A New Paradigm for Chronic Illness and Long-Term Care». The Gerontologist, 22-08-2013. DOI: 10.1093/geront/gnt086 [Consulta: 9 maig 2015].
  2. "Activities of Daily Living Evaluation." Encyclopedia of Nursing & Allied Health. ed. Kristine Krapp. Gale Group, Inc., 2002. eNotes.com. 2006.Enotes Nursing Encyclopedia Arxivat 2011-05-27 a Wayback Machine. Accessed on: 11 Oct, 2007
  3. «MedicineNet.com Medical Dictionary». Arxivat de l'original el 2014-02-25. [Consulta: 10 gener 2016].

Vegeu també[modifica]