Administració electrònica

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

La e-administració o administració electrònica és qualsevol mecanisme que transformi les oficines tradicionals, convertint els processos en paper en processos electrònics, amb la finalitat de crear una oficina sense papers. Aquesta és una eina que s'utilitza per a millorar la productivitat i simplificació dels diferents processos del dia a dia que es donen en les diferents organitzacions.

La e-Administració arriba tant a les comunicacions internes d'una oficina com a les comunicacions entre oficines de diferents organitzacions.

Així mateix, s’anomena justícia electrònica o e-justícia, a l’administració electrònica específica de l’àmbit de l’Administració de Justícia. La justícia electrònica té unes característiques, elements i complexitats específiques que requereixen per a l'e-justícia un tractament diferenciat (Jiménez, 2010).[1]

Un dels objectius és la introducció de transparència i responsabilitat per a arribar a un millor e-Govern o govern electrònic dintre de les organitzacions. A Alemanya, per exemple, aquesta iniciativa té un especial interès dins les organitzacions governamentals, on la responsabilitat pública implica una especial preocupació.

Per a l'engegada de la e-administració, és necessari canviar la mentalitat tradicional que l'organització és el centre d'atenció, i que passi el client a ser el centre de totes les activitats de l'organització. S'ha d'introduir sistemes transparents de treball, eliminant la dependència específica de persones per a realitzar diferents tasques.

La e-administració s'ha vist impulsada per l'aparició de les tecnologies de la informació i la comunicació (telèfon, Internet,...), facilitant als clients la interacció amb les organitzacions, i als treballadors certa flexibilitat amb les condicions de treball (flexibilitat horària, teletreball, mobilitat,...).

Els avantatges que té la e-administració per als clients de les organitzacions són:

  • Disponibilitat: Es pot interaccionar amb les organitzacions les 24 hores del dia (per telèfon amb serveis d'atenció telefònica o per Internet a través d'oficines virtuals). No és necessari cenyir-se a un horari d'oficines. Ja no existeixen els dies festius.
  • Facilitat d'accés: Ja no és necessari acudir a l'oficina presencial de l'organització per a realitzar les gestions, es pot fer des de qualsevol part del món a través del telèfon o Internet. Les oficines estan disponibles per als usuaris en qualsevol lloc.
  • Estalvi de temps: Una gestió es pot realitzar des de casa o qualsevol lloc que desitgem, sense la necessitat d'haver de desplaçar-se a l'oficina presencial i fer cua per a ser atès, l'atenció (explicació del que es desitja realitzar i realització d'aquesta activitat), i la tornada a casa.

El model català d’administració electrònica, definit per la llei de l’ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya,[2] parteix d’una visió integrada de país per a aconseguir una solució millor per al conjunt de les administracions públiques catalanes i, alhora, és una oportunitat per a transformar-les. L’Administració electrònica persegueix millorar la transparència, l’eficàcia i la qualitat del sector públic a Catalunya per mitjà de l’ús dels mitjans electrònics en les relacions entre les entitats del sector públic, els ciutadans, les empreses i les organitzacions. La coresponsabilitat entre les administracions públiques catalanes i tots els actors implicats en l’ús dels mitjans electrònics és indispensable a l’hora de definir les estratègies per a l’avenç de l’ús dels mitjans electrònics en les administracions públiques catalanes entre els actors implicats.

Referències[modifica]

  1. Jiménez, Carlos E. (2010). "Interoperabilidad en la Administración de Justicia: Experiencias y buenas prácticas en un ámbito complejo" a XV Congreso Internacional del CLAD sobre la Reforma del Estado y de la Administración Pública.   (castellà)
  2. llei 29/2010 del 3 d'agost de l’ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya


Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]